2012 är romernas år

För att fira den romska kulturens inflytande i landet, har regeringen gett Statens kulturråd i uppdrag att uppmärksamma 2012 som ett romskt kulturår.

PITEÅ2011-12-31 06:00

Samtidigt är året en påminnelse om de förföljelser romerna utsatts för i Sverige och regeringen överväger att framföra en officiell ursäkt för tvångssteriliseringar, avrättningar, landsförvisning och andra övergrepp som förekommit långt in på 1900-talet.

Romerna utgör en nationell minoritet tillsammans med folkgruppen resandefolket och dessa har funnits i Sverige i över 500 år. Trots att en del resande inte anser sig ha samma ursprung som romerna, skriver Nationalencyklopedin att de flesta accepterar adjektivet romsk om sitt folk. Så det kommer jag att använda när jag menar de båda etniska minoriteterna, som jag hoppas få flera tillfällen att lära mig mer om under det nya året.

En av mina hetaste önskningar inför 2012, är att kulturåret får genomslag i hela landet - särskilt i skolorna. Romernas situation i Europa är fortfarande en skam för alla europeiska medborgare. Rasistiska tillmälen mot just romer blir allt vanligare bland ungdomar i Sverige - som naturligtvis lär av vuxna. Dunkla högerextremistiska krafter driver, sedan regeringsbeslutet blev känt, en kampanj på nätet mot det romska kulturåret.

För att stå emot sådan propaganda behövs sunda argument som är baserade på fakta och inte på hörsägen. Det hoppas jag kommer att genomsyra undervisningen i hela landets skolsystem - dit romerna för övrigt länge nekats inträde. Jag hoppas också att satsningen väcker intresse internationellt.

Innan jag fortsätter med andra kulturella önskningar inför 2012, vill jag framhålla min övertygelse om att störst betydelse av allt är att alla människor, inklusive palestinierna är det som vanligt på sin plats att tillägga, värderas lika av världens makthavare. Åtminstone av representanter för de länder som skrivit under FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Jag önskar att artister, konstnärer och idrottsutövare på alla nivåer skulle inse att politik, sport och kultur hör ihop och börjar agera som aktiva samhällsmedborgare vid val av turnéplatser, mot- och medtävlande, samarbetspartners och så vidare. Se bara vilken betydelse sådan medvetenhet haft för den arabiska våren. Det är lättare att jubla på distans än att ta ställning på nära håll.

Kulturella förutsättningar har stor betydelse för demokratins fortlevnad. Det handlar i grunden inte om vad som drar mest folk eller ger mest pengar, utan om upplysning, utveckling och engagerade medborgare - kort sagt sådant som det inte går att göra statistik av.

Därför hoppas jag till exempel att inga fler kommuner beslutar att folkbiblioteken ska privatiseras, att kommunala dans- och musikskolor slipper nedskärningar, att det skapas fler förutsättningar för de små aktörerna för breddens skull och att kulturinstitutionerna med sin elit tillåts göra mera som Göteborgsoperan gör. Där fortsätter man att satsa på konstnärliga framgångar snarare än på säkra kort, trots ett nioprocentigt publiktapp det senaste året. Helt rätt - kultur måste helt enkelt få kosta pengar, eftersom den både är grundbult och kitt i ett demokratiskt samhälle.

För Piteås del blir 2012 års största kulturhändelse invigningen av Acusticumorgeln, som fotografen Gunnar Westergren och jag bokstavligen rest med från idé och anbudsförfarande till färdigt instrument. Nu återstår i huvudsak den avancerade tekniken för delen som rör Internet och illumination. Spännande vare sig man gillar orgelmusik eller ej. Intresset utifrån är stort och en av invigningsgästerna är Benny Andersson. Han får sällskap av inbjudna från hela världen.

Till sist önskar jag att alla projekt som rör integration upphör omedelbart, så att invandrare, flyktingar och infödingar kan bli en del av varandras vardag på obestämd tid, med medel som alltid finns. Då krävs kloka politiker, tjänstemän och eldsjälar, som bygger broar istället för att se om sitt eget revir. Att ha invandrare som ursäkt för att söka projektpengar till allt möjligt borde förbjudas.

Gott Nytt År!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!