Ronny Eriksson fick ett band skickat till sig med en uppläsning med författaren Torgny Lindgren. Uppläsningen var gjord i Skellefteå och då föddes tanken om att något liknande borde göras i Piteå. Överblivna pengar från en redan gjord kabare blev det ekonomiska startskottet och som första gäst kom Åke Lundgren.
- Vi fick visa att vi kunde köra igång en verksamhet innan vi fick bidrag, säger Ronny Eriksson som minns att ungefär en säsong hann avverkas innan föreningen fick bidrag.
Regionala författare
Namn som Torgny Lindgren, Mikael Niemi, Gellert Tamas, Marcus Birro och Wiveca Lärn har alla gästat Ordmån.- Från början fanns en ide om att favorisera regionala författare. Något vi i praktiken inte genomför nu. I jämförelse med de första åren är det skillnad, säger Björn Andersson.
En genomgång av samtliga program visar att i stort sett alla regionala författare faktiskt besökt Ordmån.
Genom åren har föreningen också bytt lokal fyra gånger. Verksamheten drogs igång på ett ställe som hette Vagabond på Prästgårdsgatan, numera inhyst av en inredningsbutik. Där har en ung Jonas Gardell stått och berättat om sitt författarskap.
Under 1994 flyttades de kulturella träffarna till Ekbergs för att fem år senare flyttas till gamla Eivors hörna. På Ekbergs uppträdde Lars Winnerbäck, relativt okänd då. Ronny Eriksson minns att lokalen var nästintill tom fram tills att en grupp gymnasieelever vällde in och alla kunde de Winnerbäcks texter utantill.
Mer fritt fram
Krokodil är den lokal som fungerat bäst, det är samtliga tre styrelsemedlemmar överens om.- Det känns aldrig som om det är lite folk här, även om det bara skulle vara 30 ser det ändå ut som om det är folk, säger Sara Viklund.
Styrelsemedlemmarna återkommer till hur författare förvånas över att lokalen alltid är välfylld, särskilt med tanke på att Piteå är en småstad och att Ordmån hålls måndagkvällar.
Och publiken har de bara gott att säga om. Den är alltid där, har ofta läst på och sitter inne med frågor. Från början förberedde styrelsen egna frågor för frågestunden. Nu får de nästan säga till den ivriga publiken att frågestunden är över innan det blir för sent.
- Innan vi kom hit till Krokodil var vi tvungna att ta hänsyn till ägare och anställda som skötte serveringen. Nu är det mer fritt fram, säger Björn Andersson.
Ronny Eriksson berättar att ibland kommer folk en timme innan programmet börjar för att prata och fika.
- Då känns det hemskt att gå upp på scenen och säga att nu kommer det en författare. Just mötena mellan människor är lika viktigt som programpunkten, det är också kultur, säger han.
Litterära trender
Styrelsemedlemmarna märker hur litterära trender påverkar besöksantalet.- På senare år har det blivit många deckarförfattare, men det drar folk, säger Björn Andersson som ser en utveckling.
Från slutet av 90-talet fram till i dag har deckargenren ökat avsevärt i intresse. Åsa Larsson från Kiruna har besökt Ordmån, liksom den forna Pitebon Liza Marklund. Första gången var 1999 på gamla Eivors hörna, innan "Sprängaren" hade fått sitt ordentliga genomslag. Redan då pratade hon om första utgåvan av "Gömda".
- Hon nämnde att hon inte fick vara med och påverka omslaget, minns Sara Viklund.
I dag driver Liza Marklund det framgångsrika Piratförlaget med bland andra Jan Guillou.
Guillou tillsammans med Henning Mankell och P O Eng- qvist är några av de författare som styrelsen försökt boka genom åren.
Höjdpunkter
Att få de tre styrelsemedlemmarna att minnas var sin höjdpunkt från de gångna åren visar sig vara nästintill omöjligt. Sara Lidman är det första namnet som dyker upp.- När hon kom var det litteraturkravaller. Folk som hade rest lång väg blev upprörda när de inte fick plats, säger Ronny Eriksson som också minns Torgny Lindgrens besök mycket väl.
- Han är ju en estradör. När man läser hans texter hör man honom läsa, man läser nästan på hans sätt.
Sara Viklund kommer ihåg Carl-Johan Vallgren. Björn Ranelid, som skapade en känsla av väckelsemöte, nämns också i samtalet.
I dag upplever styrelsen att publiken kommer oavsett om programpunkterna innehåller kända namn eller inte. Ordmån är etablerat i Piteås kulturliv.