För sex år sedan kom pensionärsförbundets studieansvariga, Gun Westerlund, på iden om studiecirkeln.
- Vi samarbetar med Vuxenskolan och hade redan startat cirklar i bridge, step-up och styrketräning. Hösten -99 var vi sju deltagare, nu är vi nio. Våren och hösten 2000 var gruppen som störst med 20 personer, säger hon.
Cirkeluppehåll
Torsdagens 100-gångsjubileum firades med Mahler och Haydn och temat var avsked, för nu tänker cirkelledaren ta en paus åtminstone fram till hösten. En av anledningarna är att hustrun Paula Gårsjös uppdrag som vd för Festspel i Pite Älvdal kulminerar under våren och sommaren och att han vill ha mera tid med barnen.Ett svåremotsägligt argument - möjligen det enda som hindrat dem som inte varit med så länge från att skriva en protestlista mot denna time-out.
Funderar på att gå kurs
- Jag har faktiskt funderat på det, jag har ju bara hunnit med två terminer! skojar Eva Fredriksson.Erna Segerstedt funderar på om hon inte borde passa på att bredda sin musiklyssning under "Holgers" paus:
- Jag skulle behöva gå en kurs i popmusik, för jag kan inte skilja på låtarna. Alla låter likadant i mina öron och därför har jag svårt för att lyssna på pop. Klassisk musik har jag däremot alltid tyckt om och jag går ofta på konserter, precis som de andra som är med i cirkeln.
Många musikvinklar
Deltagarna har träffats vid cirka tio tillfällen varje termin.- Ibland har det varit traditionell musikhistoria i kronologisk ordning, ibland har jag arbetat med olika teman. De kan handla om någon tonsättare, pianokonserter, soluppgång, julen, Birgit Nilsson, hur musik påverkar oss psykologiskt och så vidare, säger Hans-Erik Holgersson.
Han tillägger att det hela på många sätt liknar det han gör i egenskap av universitetsadjunkt, om än i mera fri form. Ibland har han bjudit in gäster - lärarkollegor, studenter, musiker.
- Av dem som deltar i cirkeln denna omgång, hör Gerd Överby som precis har fyllt 90 år till dem som varit med från början, liksom Monica och Jan Holmgren samt Gun och Ola Westerlund, säger han.
Avsked och återseende
De två sistnämnda var närvarande vid torsdagens jubileumsträff, liksom Erna Segerstedt, Eva Fredriksson och Birgit Wiklund. Kvintetten fick höra berättas om två musikstycken, som de därefter lyssnade på delar ur: "Avskedssymfonin" av Joseph Haydn och sista satsen ur Gustav Mahlers "Das Lied von der Erde" (Jordens sång) som har titeln "Der Abschied" (Avskedet).Hans-Erik Holgersson berättade om smått och stort i kompositörernas liv, deras samtid och historiska sammanhang.
För att förklara speciellt intressanta iakttagelser inför musiklyssnandet använde han sig av såväl vita tavlan som partitur - och vips förvandlades noterna till känslor, ljudeffekter och perspektiv.
Efteråt bjöd Vuxenskolan på 100-gångstårta. Att jubileumet samtidigt är ett avbrott tycker samtliga är lite vemodigt, men att ta avsked för alltid är det inte tal om. Temat under fikat blir istället "på återseende".