Återfödd orkester

Orkesterföreningen i Piteå har återuppstått i samarbete med musiker i Älvsbyn, i vars kyrka första konserten ges i dag, lördag.

Repetition. Orkesterföreningen har repeterat flitigt i aulan på Framnäs folkhögskola.

Repetition. Orkesterföreningen har repeterat flitigt i aulan på Framnäs folkhögskola.

Foto: Karina Sundkvist

Piteå/Älvsbyn2016-04-21 23:50

Altviolinisten Ingemar Edström är född och uppvuxen i Glommersträsk. Han var med när den första orkesterföreningen för amatörer bildades 1978 under namnet Piteå Kammarorkester. Han är en av initiativtagarna till återuppståndelsen, nu med namnet Piteå och Älvsbyns orkesterförening.

– Den första orkestern var ganska bra och vi satsade på att ta hit 80- och 90-talets stora svenska dirigenter och solister, säger Ingemar Edström och räknar upp många kända namn som samarbetade med orkestern.

När han slutade som ledare i samband med att Norrbottens Kammarorkester bildades 1991, lades orkesterföreningen ner av hans efterträdare. Många musiklärare och amatörer hade då inte längre någon att spela med på hemmaplan. Ingemar Edström och flera andra har i stället hjälpt till i Bodens, Luleås och Skellefteås orkesterföreningar.

Vid ett sådant tillfälle i Kulturens Hus i Luleå reflekterade han och NKOs valthornist Ulrik Bylander, yrkesverksam som rektor i Älvsbyn, över att det var många Pitebor som engagerade sig i Luleå orkesterförening.

Då tändes en gnista som också rektorn på Framnäs folkhögskola Bo Olofsson var med på. Piteå och Älvsbyns orkesterförening bildades strax före jul.

Hela orkestern ser fram emot den första konserten, då en populär repertoar framförs med Bo Olofsson som dirigent. På söndagen ges en konsert även i musikhögskolans aula i Piteå.

– Vi har plockat russinen ur kakan med Bizets första Carmensvit och två satser ur andra sviten. Vi spelar också första satsen ur Schuberts ofullbordade och den långsamma satsen i Mozarts klarinettkonsert, med mer, säger Ingemar Edström.

Vid sistnämnda presenterar orkestern stolt sin egen klarinettist Stina Andersson som solist. Hon är från Vidsel och studerar på musikhögskolan.

– Mest originellt är ändå att vi spelar ”Uppsalarapsodi” av Hugo Alfvén som avslutning. Det fanns inga noter när vi bestämde oss för det, men den fanns inspelad.

– Nu är noterna nyutgivna och i rapsodin finns välkända studentsånger och vårsånger inbakade, säger Ingemar Edström.

Han är part i målet, men tipsar om att ”det låter riktigt bra om den här orkestern”.

– Vi har flera av de bästa blåsarna till exempel. En av dem, Gunnar Ullberg från Älvsbyn, är dessutom en duktig kompositör som bland annat skrivit verk åt Norrbottens Ungdomssymfoniker, NUS.

Med uppemot 50 orkestermusiker (30 stråkar, 12 blåsare och resten slagverkare) varav några går på musikhögskolan, några på musik- och dansskolan och åter andra spelar i NUS, finns flera idéer om hur orkestern ska hitta en egen nisch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!