En skatt hittar hem

Många Pitebor har hört talas om Gråträskfyndet, även kallad Gråträskskatten, men få har sett den i verkligheten. Nu kan skatten, som består av cirka 1 000 metallföremål och som förvaras på Historiska museet i Stockholm, komma att bli tillgänglig för en större allmänhet i Pitebygden.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ (PT)h2008-04-09 00:15
Chefen för Piteå museum, Jonas Lundmark, undersöker för närvarande möjligheterna att visa fyndet i dess helhet på museet, något som kan bli möjligt sommaren 2009.
- Vi har fått klartecken från Historiska museet att visa Gråträskfyndet på Piteå museum, under förutsättning att vi kan skaffa fram skyddsmontrar av, som det heter, klass 3. Det innebär bland annat vissa krav på glasets tjocklek.
- Problemet är att montrarna är väldigt dyra att köpa in, och även att hyra skyddsmontrar under låt säga ett halvår blir kostsamt, förklarar museichefen i Piteå, som ska försöka finna en mindre kostsam lösning, säger Jonas Lundmark.
Kanske finns det något museum i Norrland som kan låna ut montrar billigt?
Hittades 1898
Hela Gråträskskatten, som hittades vid sjön Tjautjer 1898 i samband med att myren dikades ut och vattnet i sjön sjönk, har aldrig tidigare visats i Piteå.
- I slutet på 90-talet, i anslutning till utställningen Handelsstaden, ställde vi ut ett tiotal föremål från Gråträskfyndet. Men den här gången är min ambition att låna hela skatten, säger Jonas Lundmark.
Det finns spännande historier att berätta med utgångspunkt i skatten; det handlar om mytologiska, religiösa föreställningar och samisk kultur.
- Det finns olika teorier om vad Gråträskfyndet är: en depå, mynt och smycken som lagts i förvar, en offerplats eller rent av en skattgömma. Vi tänkte redovisa den senaste forskningen och vilka teorier som finns.
Planen är att öppna utställningen i juni nästa år.
Samisk offerplats
Föremålen har uppskattats vara från 700-1300-talet. När de hittades låg de mellan lager av björknäver och kluvna stockar på en konstruktion av trä, kanske ett bordsliknande "träaltare".
Birgitta Fossum, Institutionen för arkeologi och samiska studier vid Umeå universitet, tvivlar inte på att Gråträskfyndet härrör från en samisk offerplats. I sin doktorsavhandling "Förfädernas land, en arkeologisk studie av rituella lämningar i Sápmi 300 f Kr - 1600 e Kr" berättar hon att man på offerplatsen i Gråträsk, som ligger i Piteå kommun nära gränsen till Arvidsjaurs kommun, hittat ungefär ettusen metallföremål.
Det rör sig främst om smycken av olika slag, men också mynt. Noga räknat handlar det om 166 mynt, de flesta norska. Nästan alla är genomborrade, vilket skulle tyda på att de hade förlorat sin betydelse som betalningsmedel.
Vikingatid
Offrandet vid de metallförande offerplatserna som den i Gråträsk har skett under en längre tid och vid olika tillfällen och då talar vi om vikingatid fram till tidig medeltid.
Under 900-talet uppstod en stor efterfrågan på dels pälsverk och skinn från inlandet, dels på marina produkter från de nordligaste delarna av Norge, skriver Fossum.
Den ökade handeln medförde att stora mängder av metaller kom in i de samiska områdena, och metaller kom att få en viktig materiell symbolik i flera olika ritualer, metaller offrades alltså på offerplatserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!