En bortglömd favorit
Månadens konst i Piteå-Tidningens foajé är målad av Erik Hallgren, som föddes i Stockholm 1910 och avled 2000. Det är konstnärens brorson Rolf Hallgren som visar de skilda tekniker med landskap, figurmåleri och stilleben han har i sin ägo.
Ovan: Erik Hallgren vid en av sina stora oljemålningar.
Foto:
- Han var uppskattad bland kollegor och kritiker, men i stort sett okänd bland en bredare konstintresserad allmänhet. Ett skäl till det är hans tillbakadragenhet, blyghet, och ovilja att medverka i media.
Att Erik Hallgrens målningar nu ställs ut i PT:s konstfoajé, betecknar utställningsansvariga Maria Lundqvist som en lyckad nödlösning i en olycklig situation:
- Vi skulle ha haft en utställning med Alvar Aaltos verk, formgivaren från Finland som dog 1976. Men den person jag hade kontakt med i Alvar Aalto-sällskapet gick bort mitt under förberedelserna, så det uppstod ett akut hål i utställningskalendern under april. Jag är glad att vi kunde lösa det så här.
Motiv från Ydre
Rolf Hallgren berättar att hans farbror hade kvar sin adress i Stockholm hela livet, men att han reste mycket och långt och alltid tillbringade sommarhalvåret i stugan vid sjön Sommen i Ydrebygden på gränsen mellan Småland och Östergötland.
- Jag tror inte att han besökte norra Sverige någon gång, därför är det roligt att kunna visa målningarna här. Jag tycker att han är en bra konstnär och utställningen visar bredden av hans konstnärskap. Man ser hans utveckling.
Det var också i Tranåstrakten vid Sommen som Erik Hallgrens måleriska landskap fanns.
- Han for runt på sin moped och samlade skisser hela somrarna. Under vinterhalvåret utvecklade han materialet till oljemålningar, akvareller, laveringar och teckningar.
Bortglömd storhet
Trots att Erik Hallgren fick fin kritik vid sina utställningar, tyckte han att han inte var uppskattad efter förtjänst och drömde om att bli berömd efter sin död.
- Men nu är han i stort sett bortglömd, ett öde han delar med flera andra storheter, säger Rolf Hallgren.
Erik Hallgren började studera måleri 1930 och gick Valands målarskola 1932-1934 för att därefter ägna fem år till studier vid Konsthögskolan i Stockholm och två till arbete vid Kunstakademiet i Köpenhamn. Sedan blev han konstnär på heltid.
En av beundrarna var Ulf Linde, som efter många år som konstkritiker på Dagens Nyheter blev intendent för Thielska Galleriet i Stockholm. 1999 gav han ut boken "Presentationer" (Natur och Kultur) där han dokumenterar sin 20-åriga verksamhet på galleriet genom att samla de texter han skrivit till varje utställning.
Erik Hallgren fick ställa ut på Thielska Galleriet två gånger (en ära få förunnats) och är givetvis med bland de 80 konstnärer som presenteras. Enligt förlaget är boken inget mindre än "en alternativ nutida konsthistoria från
Hugo Alfvén till Tommy Östmar".
Egensinnig och chosefri
I förordet till utställningen 1985, skrev Ulf Linde följande om Erik Hallgrens konstnärskap:
"Han har arbetat länge och alltid respekterats, men hans måleri har aldrig varit av den sort man talat om; så har man heller inte talat särskilt mycket om
Erik Hallgren. Ändå kommer hans konst säkert att överleva. Den är egensinnig och fullständigt chosefri. Den till synes rastlösa penselskriften är inget maner, utan en handstil, en naturlig biprodukt av ett livs målande. Ger man sig tid inträffar lugnet., en jämn andning i en värld av stilla ting omflutna av ett ljus som aldrig plågar. Han har letts dit av sitt eget temperament utan att ha behövt fråga om vägen."
Erik Hallgren fick stipendier och belöningar för sin konst och är representerad på Moderna Museet i Stockholm med tio målningar och tre teckningar, samt vid Göteborgs konstmuseum, Malmö museum, Statens museum for kunst i Köpenhamn med flera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!