Tips på böcker att läsa i påsk

Under rådande omständigheter när många stannar hemma kan böcker komma väl till pass. PT:s Linda Sundström tipsar om böcker i påsk.

Här är några tips på böcker att läsa i påsk.

Här är några tips på böcker att läsa i påsk.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2020-04-08 19:30

"Historieläraren” av Matt Haig

Tom Hazard bär på en stor hemlighet. Han ser ut som en 40-åring, men föddes i själva verket för drygt 400 år sedan, under den elisabetanska eran. Författaren utforskar tid och kärlekens villkor. En intressant roman.

”Gileads döttrar” av Margaret Atwood

Det här är fortsättningen på dystopin ”Tjänarinnans berättelse” om ett USA som förvandlats till den fundamentalistiska republiken Gilead. Den här boken utspelar sig femton år efter historien om Offred och man får följa tre andra karaktärer. En spännande uppföljare.

”Monster i terapi” av Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld

De omtalade karaktärerna Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray går i terapi. Psykologen har försvunnit och läsaren får ta del av terapisamtalen genom hennes transkriberingar, dagboksanteckningar, brev och research. En annorlunda bok.

”Requiem på Dimön” av Mariette Lindstein

Dimön-serien handlar om hur en sekt uppstår och påverkar människor. ”Requiem på Dimön”, som är fristående, utspelar sig två år efter den tredje boken. Den före detta sektledaren Franz återhämtar sig från en stroke och har nya planer för herrgården på Dimön. Boken bjuder på psykologisk spänning på hög nivå.

”Råttkungen” av Pascal Engman

Ett mord utreds av polisen Vanessa och bevakas av journalisten Jasmina. Det centrala temat i boken är ”incels”, män som lever i ”involuntary celibate”. Hatet som männen bär på mynnar till slut ut i någonting fruktansvärt. En välskriven deckare.

”Avlivningskliniken Tusenskönan” av Martina Montelius

Tre karaktärer med olika livserfarenheter flyttar in på Tusenskönan. Den osympatiska June, den unga Alida och den impulsstyrda Uffe. I några veckor ska de vistas på kliniken för att så småningom få hjälp att ta sina liv. Det är en samhällssatir som avviker från mängden.

”Klubben” av Matilda Gustafsson

För två och ett halvt år sedan vittnade arton kvinnor mot kulturprofilen. I boken fördjupar författaren sin undersökning av makten i kulturvärlden, beskriver den mytomspunna klubben Forum och skildrar motsättningarna inom Akademien.

”Den sista flickan” av Nadia Murad

Nadia Murad var 21 år när IS invaderade byn Kocho i norra Irak. Flera i hennes familj blev mördade och i tre månader utsattes hon för våldtäkter och misshandel. Efter att hon lyckats fly har hon jobbat för mänskliga rättigheter och tilldelades Nobels fredspris 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!