Ola Backe, pensionerad polis, och Kari Roininen, pensionerad läkare, från Haparanda träffades på ett fik och pratade om skrivande och bokutgivning. Det ledde till att duon startade ett handelsbolag som de döpte till Kultur på gränsen (KPG) med verksamhetsidén att ge ut, skriva, översätta, sälja och marknadsföra litteratur samt föreläsningar och rådgivning.
På lördagen gästade de Föreningen Norden i Piteå för att prata under temat "bokens väg från idé till läsare" på museet. Ett tiotal åhörare fick lyssna på deras tankar om förlagsverksamhet och målet att sätta Tornedalen i fokus.
– Det finns så mycket spännande här i gränsbygderna och vi vill hjälpa andra med skrivardrömmar, säger Ola Backe.
Hittills har förlaget gett ut två böcker i den mer hårdkokta skolan. I "Dödligt sex" och "Glödhett stoff" får kriminalkommissarien Gustav Björk ta sig an människohandel och narkotikabrott. En ensamvarg som helst går sina egna vägar.
Enligt föredetta polisen Ola Backe bygger romanerna på verkliga händelser med fiktiva inslag. Miljöerna är hämtade från den finsk-svenska verkligheten som förläggarna lever och bor i.
De två böckerna har pseudonymen Klas Baron som författare och visst kan man misstänke att det är de två förlagsherrarna som ligger bakom.
– Nja, vi gör mycket förarbete, men vem som skriver, ja, han kanske kommer ut när tredje delen släpps, säger Ola Backe lite kryptiskt.
Och tredje delen "Hämnden gror" är på gång.