Ny musikutbildning drar ut på turné
Sedan förra hösten finns nya musikerutbildningar vid Musikhögskolan. Sex studenter läser den nystartade musikerutbildningen med klassisk inriktning och som resultatet av ett lärorikt studieår bjuder de in allmänheten till en kortare turné med start i Piteå ikväll.
Första kullen av nya musiker med klassisk inriktning. Från vänster: Margrét Brynjarsdóttir, mezzosopran, Johan Wikström, fagott, Erik Henriksson, gitarr, Emma Wahlström, valthorn och John Elénius, gitarr. Saknas på bilden gör Noomi Hedlund, flöjt.
Foto: Robert Lundberg
Aktiviteterna i korridoren pågår för fullt, studenter drar högtalare och annan utrustning fram och tillbaka. Mitt i detta positivt laddade skaparkaos har John Elénius, Erik Henriksson, Johan Wikström, Emma Wahlström, Margrét Brynjarsdóttir samt Noomi Hedlund (som inte var med vid intervjutillfället) valt att under tre år läsa den klassiska inriktningen. Utbildningen kallas även konstnärlig kandidat klassisk.
Att de är så få inom den valda inriktningen är enligt dem en bidragande orsak till den familjära stämning som uppstått i gruppen. Givetvis tillhör de en större klass med andra musikerutbildningar, men inom genren och inför den korta turné som drar igång i kväll är det mindre formatet dominerande.
Studenterna har under utbildningens första år bland annat läst musikteori, musikhistoria, dirigering och gehör. De har också provat att ingå i ensembler och varit solister samt haft temadagar med scenisk beredskap.
Mer etablerad
Med den nya utbildningen blir musiksidan vid Institutionen för musik och medier mer etablerad i förhållande till andra högskolor som erbjuder musikerutbildningar. Stockholm, Göteborg och Malmö har sedan länge haft likvärdiga utbildningar.
- För den som vill vara kvar i Norrland har det tidigare varit svårt, man har varit tvungen att läsa musiklärarutbildningen här, säger Emma Wahlström, som själv kommer från Gävle.
Från Island
Margrét Brynjarsdóttir kommer ännu mer långväga ifrån. Hon flyttade från Island för att gå den nya utbildningen. Som mezzosopran tillhör hon en mindre skara av sångstuderande, då hon tycker sopran verkar vara vanligast.
- När man googlar lärare och professorer här ser man hur duktiga de själva varit, det lockade mig hit, säger Margrét Brynjarsdóttir.
För de fem studenterna handlar den nya utbildningen inte bara om ett personligt förkovrande, utan även om att göra den klassiska musiken tillgänglig. Som följd av denna ambition och som ett slags examensprov på vad de lärt sig under det första året åker studenterna ut på en kortare turné. Ikväll spelar de i Piteå i Musikhögskolans aula, 25 maj är det Kalix kyrkas tur och första juni håller de konsert i Domkyrkan i Luleå.
Vill nå publiken
En blandning av individuella stycken och kammarmusikstycken utgör programmets innehåll. Temat är franskt och spanskt 1900-tal. Konserterna bjuder på två uruppföranden från två studenter inom samma program fast inriktning komposition. En utomstående pianist, Lisa Fröberg, medverkar också.
Studenterna vill stå för en ny generation musiker som fångar upp vanliga lyssnare, istället för de redan förtrogna.
- Folk behöver inte vara rädda för den här musiken, vi är ju vanliga människor vi också, säger de.
Framför allt vill studenterna frångå ett så kallat "vi och dom-tänk".
- Vi vill nå publiken och inte tävla om vem som spelar minst fel, säger Emma Wahlström.
Kärlek och känslor
Den korta turnén bjuder alltså på modernare klassisk musik. Berättande stycken ligger i fokus.
- Det är mycket kärlek och känslor, alla sorters sidor av kärlek, säger studenterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!