Unga kreativa filmtalanger på festival

I går visades inte mindre än 26 premiärer på Bio 3:an i Piteå. Unga filmtalanger från Norrbotten visade sina kortfilmer med förhoppning om att ta sig vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan.

Det tog fyra dagar för medieeleverna Adam Stenberg, Marcus Sandberg och Jens Isaksson att göra filmen "Vem vill bli miljonär", de är särskilt nöjda med bildkvalitén i filmen.

Det tog fyra dagar för medieeleverna Adam Stenberg, Marcus Sandberg och Jens Isaksson att göra filmen "Vem vill bli miljonär", de är särskilt nöjda med bildkvalitén i filmen.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2012-09-22 06:00

Filmfestivalen Ung film i norr är ett unikt tillfälle att se länets kreativa sida på nära håll. Hela 26 premiärer visades på torsdagen på Bio 3:ans filmduk.

Kortfilmerna visades i block på en dryg timme och olikheterna mellan filmsnuttarna var enorm. Från Padjelanta - en dokumentär om en stadsbos första kontakt med Norrland, till Insikten - en film om att man kan känna sig osynlig trots att man befinner sig mitt bland människor.

Två klasser
Bidragen tävlade i två klasser; 16-19 år och 20-26 år. En jury bedömde filmerna och utsåg sedan vinnarna i de båda kategorierna.

I mellanviktsklassen vann Eva Wiklund med filmen Spoon. "Med glimten i ögat tas vi genom vardagsrealismen sett ur en deckares ögon", motiverar juryn sin vinnare.

Årets vinnare i tungviktsklassen är Johan Sundkvist med filmen Befriad. "Med ett sinne för detaljer och med teknisk finess ger filmen historiens vingslag liv", lyder juryns motivering. De två vinnarna får nu tävla vidare på den nationella arenan för ung svensk film, Novemberfestivalen i Trollhättan, 23-25 november.

En trio från Strömbackaskolans medieprogram var Jens Isaksson, Marcus Sandberg och Adam Stenberg som gjort filmen "Vem vill bli miljonär". Filmen handlar om att man kan ställas inför omöjliga val och moraliska dilemman.

- Vi är särskilt nöjda med bildkvalitén i filmen. Men när man ser den tänker man att "man lär sig", säger regissören Jens, med hänvisning till de ljudfel han tycker märks i filmen.

En av Sveriges mest produktiva och politiska dokumentärfilmare, Maj Wechselmann, (bilden) föreläste om dokumentärfilm och visade delar av sin senaste dokumentär Den mänskliga faktorn - hur gick det med kärnkraftsolyckan i Japan? Hon belyste också vikten av att anordna den här typen av filmfestivaler.

- Det är viktigt att ungdomarna får se hur manipulerade de blir av exempelvis actionfilmer - att göra film lär dem se med egna ögon, se sammanhangen. Jag kunde inte sova på tre veckor efter att ha sett min första skräckfilm. Här lär de sig att se skillnaden mellan lögn och sanning, säger Maj Wechselmann.

Till årets festival kom även förra årets vinnare, Martin Åhlin och Johan Sundkvist från Blåfilm och berättade om sitt arbete i Norrbotten. Martins vinnarfilm Times new romance har efter förra årets festival bland annat visats i Cannes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!