Svängiga och notlösa Balkantoner från Piteå
Mot Bulgarien och megamusikfestivalen i Koprivshtitza styr Framnäs folklore ensemble och Dan Engman om en dryg vecka. Gruppen ska spela balkansk folkmusik, bland annat med makedonske dragspelsmästaren Goran Alachki.
Till en jättemusikfestival i Bulgarien åker Dan Engman och 13 musiker från Framnäs folklore ensemble. På bilden: Tyler Voelz, darbuka, Cecila Idstedt, tvärflöjt, Dan Engman, mandolin, Johan Wikström, saxofon.
Foto: Erik Westergren
Bulgarien är fjorton stycken. För elva år sedan startades bandet.
Spindeln i nätet
Upphovsman var malmbergsfödde Dan Engman, känd i Piteå, Sverige och världen i många musiksammanhang - gruppen Euskefeurat är ett. Han är mång-
instrumentell och hemmastadd i visor, rock, teater och swing. Till Bulgarien tar han med mandolinen. Han är profilansvarig för Framnäs folk- och världsmusikkurs och likt spindeln i nät knyter han kontakt med musiker från hela världen. Spelningen i
Koprivshtitza är ett resultat av detta.
För gruppen känns deltagandet i ensemblen och resan som ett spännande komplement till övriga musikstudier.
- En upplevelse för livet, säger Cecilia Idstedt som spelar tvärflöjt och studerar till musiklärare vid musikhögskolan. Jag spelar mest klassiskt annars, det är roligt att bredda sig.
- Skönt att inte vara notbunden, det är en teknisk utmaning att öva på gehör. Och spännande att få nya kontakter, säger Johan Wikström som spelar saxofon.
Gruppen beskriver bulgarisk folkmusik som kul och svängig, med starka traditioner och exotism inbakad i takt och ton. Något som PT instämmer i då vi får smakprov av låten de presenterar som bulgarisk gankino och makedonsk osogovka.
Väst möter öst
- Musiken är en orientalisk och europeisk mix. Man brukar säga att öst och väst aldrig möts, men just här gör dom det, säger Dan Engman.
Musikfesten går av stapeln vart femte år i lilla staden
Koprivshtitza och drar cirka
30 000 deltagare från hela världen. Publiken uppskattas till
150 000.
Musikerna uppträder på nio scener placerade ända in i skogen vid bergen. Festivalen är en tävling i bulgarisk folkmusik där varje grupp bedöms av professionell jury. Genuinast framförande vinner.
I svenska folkdräkter
Arrangemanget är även stor fest för folkdräktsfanatiker.
Pitegruppen deltar dock utom tävlan, en slags öppen scen, iklädda svenska folkdräkter. Pengarna till resan har gruppen spelat ihop, frånsett en del stipendier och egen kassa. Förutom uppträdandet på festivalen ska de delta i workshops med lokala musiker i byn Ravda vid Svarta havet.
Några deltagare från folklore-
ensemblen har åkt till musikfestivaler på Balkan förut. Domaren vid en festival tyckte att gruppen närmat sig den balkanska folkmusiken med "kärlek och respekt". På det kommer man långt, tycker Dan Engman.
Resan mot Bulgarien startar den 29 juli med mellanlandning i Stockholm och spelning i Vintervikens trädgårdskafé.
Bosnisk storstjärna
Dan Engman själv hinner först med en tredagarsresa med mandolinen till Sarajevo och
"Bascarsijske noci", som är den största musikfestivalen i Sarajevo och Bosnien. Den pågår hela juli och rymmer alla konstformer mellan balett och folklore. Där ska han uppträda med bosniska sångerskan Hanka
Paldum som hade första hiten 1975. Efter några år med folkschlager
återvände hon till folkmusiken. Främst sjunger hon
Sevdalinka som är en sorts tragiska kärlekssånger med
rötterna djupt i Balkans historia.
I februari turnerade hon i
Sverige, i Riksteaterns regi, med ett svensk-danskt-bosniskt band samlat av Dan Engman. Flera av musikerna ingår i Sveriges äldsta och mest meriterade balkanband - Orientexpressen.
- Mitt intresse för folkmusik från Balkanländerna började med Orientexpressen på sjuttiotalet. Nu åker jag till Sarajevo och gästspelar med en av Balkans största stjärnor. Det är enormt, säger Dan Engman.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!