Slagverk möter stråkar i kammarorkesterturné

Fyrtiotre slagverk ska fraktas till fyra orter i Norrbotten när Daniel Saur och Norrbottens Kammarorkester håller konsert. Cellisten David Gammelgård deltar också i turnén som landar i Studio Acusticum på fredag.

Cellisten David Gammelgård framför Monns/Schönbergs konsert för stråkar och cello i g-moll tillsammans med kammarorkestern.

Cellisten David Gammelgård framför Monns/Schönbergs konsert för stråkar och cello i g-moll tillsammans med kammarorkestern.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-03-30 06:00

Daniel Saur har musicerat sedan han var fem. När de tuffa grabbarna spelade trumset fick han hålla tillgodo med de övriga slagverken, och med detta fortsatte han av bara farten. Sedan några år är han och cellisten David Gammelgård heltidsanställda vid Norrbotten Neo. Tillsammans åker de på turnén med Piteå Kammarorkester, som fyller 20 i år.

Tema 1700-tal
Gästdirigenten B Tommy Andersson dirigerar orkestrar i både Sverige och utomlands och berättar att temat på konserten är tidigt 1700-tal. Verken är bland andra av Roman, Greig och Monn. Kompositionen till slagverk kombinerat med stråkorkester är skrivet för fyra år sedan av amerikan-italienaren John Corigliano. B Tommy Andersson beskriver programmet lättlyssnat.

- Det är inget finsmakarprogram, säger han. Publiken kommer att känna igen de olika styckena i konsertens första del.

Han tror inte heller att de kommer att känna sig vilsna i den andra, där Daniel Saur medverkar med sina slagverk. Att placera slagverken efter cellon är ett trick i programsättningen, enligt B Tommy Andersson.

- En spännande kombination, säger cellisten David Gammelgård som berättar att de repeterat gemensamt sedan måndag.

De enskilda musikerna har repeterat på egen hand sedan de fick noterna för en månad sedan. Förutom de två solisterna på cello respektive slagverk deltar 21 musiker med stråkinstrument från Norrbottens kammarorkester.

Varje framförande måste anpassas till lokalen, berättar B Tommy Andersson som provat många i Europa och tycker att bara ett halvdussin är riktigt bra. Gamla historiska byggnader är de bästa och en av dem är Wigmore Hall i London. Här skapar rummet en vacker klang och ljudet blir aldrig bullrigt, säger han och anser att Acusticum är lyckad eftersom akustiken är variabel.

- De bästa konsertlokalerna byggdes faktiskt innan arkitekterna fick för stort inflytande, säger B Tommy Andersson och skrattar.

Turnén inleds i Kulturens hus i Luleå på torsdag, drar vidare till Piteå och Haparanda och avslutas i Älvsbyn på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!