Professor Erik Westberg dirigerar och ser fram emot framförandet.
- Det är roligt att göra ett kör-orkesterverk. Förutom julkonserterna är det nog tio år sedan som vi sist gjorde ett större verk tillsammans.
Musikhögskolan har varje år en orkestervecka, och i år valde de att låta kör- och orkesterstudenterna göra något gemensamt. Först tänkte de arbeta med Beethoven.
- Men Mozarts Requiem är mer intressant på vokalsidan, säger Erik Westberg.
Ett av de största
Fem solister deltar tillsammans med 35 körsångare och 30 musiker från skolans kammarorkester. Alla medverkande är ett- eller flerårsstudenter vid Musikhögskolan.
Erik Westberg tycker att det känns väldigt spännande att arbeta med Mozarts verk eftersom det är ett av de största genom tiderna.
- De flesta som arbetar med musik har ett förhållande till det i någon form. Och orkesterbesättningen är speciell, där finns inga horn, oboeer och eller flöjter. Det ger en dovare klangbild. Han beskriver verket dramatiskt med många vackra partier, och även kring uppkomsten av stycket finns dramatik.
Anonym beställare
W.A Mozart, som föddes 1756 och försåg eftervärlden med 626 kompositioner, fick ett anonymt uppdrag av greve Franz von Walsegg att skriva "Requiem" (Mässa för de döda) som skulle framföras på begravningen av hans avlidna hustru. Teorier om att greven själv tänkt stå som upphovsman har florerat genom åren. Men Mozart hann aldrig skriva verket klart när han dog bara 35 år gammal. Det sägs att han under slutet av sjukdomstiden greps av tanken att han skrev dödsmässan till sig själv. Stycket färdigställdes senare av hans elev Franz Xaver Süssmayr. "Requiem" är femtio minuter långt och består av 14 satser. Stråkinstrumenten är bärande och mässtexten framförs förstås som ursprungsverket på latin.