festivalen inte bara bjuder på musik och karusellåkande. Gastronomiska upplevelser står också på den årligt återkommande menyn.
Redan i onsdags tändes grillarna och hungriga pitebor har sedan dess trängts längst med Uddmansgatan ner mot Sundsgatan för att på egen hand lista ut vad som skulle kunna smaka bäst.
Palt och langos
Och nog kan det tillfälliga utbudet absolut få smaklökarna att vakna till liv när det på en relativt liten yta erbjuds allt från wokad palt, för de pitebor som vill satsa på ett säkert kort, till flottiga langos, för den som vill festa till det riktigt ordentligt.
Maten som testas poängsätts efter bland annat smak, komposition, portionens storlek och om rätten är prisvärd. Rätterna är bedömda utifrån en skala mellan 1-5.
Fotnot: Vid mattesttillfället fanns några matställen inte på plats, därför är de inte med i testet.
Kladdfri klassiker
Piteortens chark
Rätt: Wokad palt
Pris: 60 kronor inklusive mjölk
BETYG: 3
Piteortens chark satsar även på en hickoryspetsad nötköttrulle, men det är nödvändigt att upplysa turisterna om Piteås nationalrätt, därav testvalet. "Oflashig" vardagsmat för Piteborna, men palten förvandlas här till en både välsmakande och mättande snabbrätt.
Perfekt festivalmat som kladdfritt avnjutes på stående fot ur praktisk förpackning.
Två smörpaket (använd båda för bästa smak) ingår, plus mjölk förstås.
Anders Sandlund
Optimal festivalrätt
P.A. Langos
Rätt: Husets langos
Pris: 65 kronor
BETYG: 3
Langos är en optimal festivalrätt. Passar lika bra att äta med händerna stående som med bestick sittande. Dock med viss risk för spill vad gäller det förstnämnda.
Husets hos P.A. Langos med vitlökssmör, gräddfil, ost, räkor, krabba och svart kaviar är riktigt trevlig. P.A. Langos snålar inte med ingredienserna och de matchar varandra väl. Även en hungrig festivalbesökare bör känna sig mätt några timmar.
Bengt Larsson
Saltfattig vegpita
Kafelino
Rätt: Vegetarisk Pita med tzatzikidressing
Pris: 65 kronor
BETYG: 2
Vill man ha en alternativ rätt till en icke köttätare kan man välja Vetetarisk Pita. Tack och lov för tzatziki-dressing och fetaost som ger smak till det kryddlösa och mageraktiga inkråmet. Trots tomater, röda bönor och annat grönt är den tunnfylld och saltfattig. Varför inte vegfärs eller cornbitar som kompensation i detta ickeköttiga alternativ? Sammanfattningsvis hyfsat bröd med menlös fyllning.
Carina Bergstrand
Halvtorr panpizza
Pan Pizza, PA:s kök
BETYG: 2
Panpizza är, som de flesta känner till, en amerikansk, tjockbottnad pizzavariant. En typ av pizza som undertecknad aldrig har varit någon vän av. Den "pizza-slice" som PA:s kök säljer från sin vagn på Prästgårdsgatan, med salami som pålägg (flera andra pålägg finns att välja på), är ganska torr och en smula oljig. Smaken är dock stark och god. För 40 kronor får man en bit som mättar för stunden.
Rolf Hallgren
Bestulnas revansch
Kittelfjäll
Rätt: Souvaslax i pita
Pris: 60 kronor
BETYG: 4
Natten mot torsdagen fick Kittelfjäll påhälsning av tjuvar som drog iväg med maten. Jag vet inte hur de lyckades få tag i ny lättrökt lax, men den som serverades i går var mycket bra. Souvaslax i pita med sallad och ett uns dressing rekommenderas verkligen. Bra sälta, inte så kladdig utan att vara torr. Brödet stoppar genom hela måltiden utan att rämna av vätskan. Lämpligt stor måltid, dessutom.
Bengt Larsson
Mättande för festivalmagar
Far East Restaurang
Rätt: Stekta nudlar special med vårrulle
Pris: 75 kronor
BETYG: 3
Blandningen av krispiga köttfyllda vårrullar, stekt kyckling, purjolök och äggnudlar bildar en stor och mättande portion för hungriga festivalmagar. Nudlarna steks i soya och hela tallriken är toppad med orientalisk sötsur sås. Maträtten är helt klart värd sitt pris, även om mer grönsaker skulle förgylla den ytterligare. Ett tips är att leta upp någon form av bordsyta att förtära rätten på, då de inoljade nudlarna gärna glider undan gaffeln.
Sanna Längvik
Segt och ljummet
Thai Garden
Rätt: Röd currygryta med kyckling, kokosmjölk och
bambuskott
Pris: 65 kronor
BETYG: 1
Stammisarna på Thai Gardens lunchbuffé lär bli besvikna på festivalmaten. Seg och knappt ljummen kyckling som ligger framme för länge. Upplägget på en vanlig papperstallrik ökar inte aptiten. Ett litet plus dock till riset som höll hög standard, men i övrigt en klar besvikelse.
Andreas Holm
Souvas som den ska vara
Souvas Arjeplogsprodukter
Rätt: Souvas
Pris: 60 kronor
BETYG: 4
Med min souvas i handen försvinner jag bort från festivalens liv och rörelse för en stund. Bröd, sallad, renkött, lök och sås. Inga konstigheter. Den smakar precis som en souvas ska göra, med sitt pitabröd och renkött som nästan svämmar ut över kanterna. Trots den lilla översvämningen räddar det fiffiga pappret mig från att bli kladdig, och jag kan äta den sittandes, ståendes, gåendes. Perfekt för en festival!
Emmelie Wallroth
Knaprig kryddklick
Tex Mex
Rätt: Nachotallrik med vegfärs
Pris: 70 kronor
BETYG: 3
Såserna gör smakmässiga susen i denna knapervänliga meximix i vegform. Guacamole smaskig liksom ostsås och gräddfil, men såsig generositet i både mångfald och mängd ger kladdvarning. Perfekt knapriga nachochips, dämpat inslag av grönt. Majslös på begäran. Kryddnivån på vegfärs i lagom läge, mediumsalsan bör passa även den kryddkänslige. Vattenbalja rekommenderas om du liksom jag råkar ta en bamsebit av jalapenon.
Carina Bergstrand
Goda men onödigt salta
Norrlands Snabbmat
Rätt: Oxfilérullar
Pris: 65 kronor
BETYG: 3
Inklämd mellan souvas- och langosstånden på Uddmansgatan ligger snabbmatsstället som lockar med oxfilérullar med beasås och tomatsås i en rulle av mjukt tunnbröd, en rätt som många PDOL-gäster har testat vid det här
laget. För mig är det premiär och jag säger så här: fett och gott och mättande. Helt okej som gatufestivalmat. Dock är rullen onödigt salt. Ett plus för den praktiska förpackningen som håller tätt.
Rolf Hallgren
En smakexplosion
Valhall on tour Draaag-varning
Rätt: Varmrökt lax med italiensk potatissallad
Pris: 79 kronor
BETYG: 5
Gillar du lax? Då är det här rätten för dig! Den varmrökta laxen är perfekt kryddad med svenska örter och den milda örtsåsen därtill framhäver laxsmaken ytterligare. Den kalla portionen serveras med en sallad gjord på klyftpotatis, soltorkade tomater, paprika och rödlök. En riktig smakexplosion för de annars av festivalen dämpade smaklökarna. För under hundralappen får du en vackert upplagd rätt som bör ätas sittande, om inte för bekvämligheten så för den omkullkastande känsla som den ätande kan känna.
Sanna Längvik
Väl tillagad älgwok
Älg wok
Rätt: Wokad älg i pitabröd
Pris: 60 kronor
BETYG: 3
Från wokpannan rakt ner i brödet, snabbt och enkelt, får man en god och väl tillagad älgwok. Serveras med en sås som undviker att det blir för torrt, vilket det annars blivit då brödet värms upp i några sekunder i en microvågsugn. Det är ett stort minus för en annars gjuten festivalrätt till ett vettigt pris.
Andreas Holm
Perfekt serverat
Hotell Laponia
Rätt: Biff med stekt potatis
Pris: 129 kronor
BETYG: 4
Uppe på p-däcket levererar Hotell Laponia från Arvidsjaur en saftig matupplevelse. Inga konstigheter huruvida köttet ska vara välstekt eller medium, man får det serverat helt perfekt direkt från kocken.
Potatisen är kall och något hård, vilket drar ner betyget aningen, men passar ändå bra till den rejäla biffen. Priset ligger kanske något för högt, men med tanke på vad man får för pengarna är det klart värt ett besök för att mätta magen.
Andreas Holm
Smarrig burgare
Sunes gatukök
Rätt: Big western hamburgare
Pris: 55 kronor, 80 kronor med 0,5 liter dricka
BETYG: 2
Har alltid gillat Sunes hamburgare och den här gör mig inte besviken. Det är en ordentlig tilltagen burgare, perfekt kryddad med skön eftersmak som serveras. Grönsalladen, tomterna och dressningen håller också och känns fräscha.
Lätthanterlig mat? Javisst. Smarrigt? Absolut. Prisvärt? Nix. 80 kronor för en burgare med stor dryck men utan strips är mycket. Det gör att betyget dras ner ett pinnhål till en tvåa.
Per Sandberg
Oliverna förstör smaken
Nodo
Rätt: Grekisk sallad
Pris: 90 kronor
BETYG: 3
Tråkiga, smaklösa och urkärnade oliver, det är den första man tänker om den grekiska salladen från Nodo på Storgatan. Och faktum är att olivintrycket förstör hela smakupplevelsen, även om resten av salladen faktiskt är riktigt bra. De har inte snålat med fetaosten och pestovinägretten som följer med är verkligen pricken över i:et. Till salladen serveras bröd med vitlökscremé och en dricka ingår i
priset.
Sara Lindström
En extra stjärna i kanten
Thai wook
Rätt: Nudelwook med sojaprotein
Pris: 80 kronor
BETYG: 3
Hade det inte varit för att nudlarna är en smula överkokta hade det här varit en riktigt bra wook. Med sojaprotein, broccoli, aubergine, blomkål och morötter blir wooken matig och varierande även i vegetariska mått mätt. Det är glädjande att även festivalkrögarna börjat ta vegetarisk mat på allvar, det ger Thai wook-gänget en extra liten stjärna i kanten.
Sara Lindström
Servetter rekommenderas
Steak house
Rätt: Grillmacka
Pris: 65 kronor
BETYG: 3
Det ser ut som en grillmacka, luktar som en grillmacka och smakar på sätt och vis som en grillmacka. Tyvärr är det för mycket bröd till den lite småsega köttbiten. Men den abnormda mängden beasås gör ändå att den går ner. Tyvärr innebär den stora mängden sås att den blir lite kladdig. Att ha servetter nära till hands rekommenderas. Övriga tillbehör till den prisvärda grillmackan är sallad, tomat och rödlök.
Jessica Larsson
En mix av smaker
Chiliköket
Rätt: Tre små rätter
Pris: 100 kronor inklusive läsk
BETYG: 2
Denna rätt, som består av grillspett med kyckling och jordnötssås, thailändsk vårrulle med älg samt inbakad fläskfileknyte, ger stora förväntningar. Kycklingspettet uppfyller en del av förväntningarna. Bra kryddat och smakrikt. Vårrullarna med älgsmak är även de helt okej. Däremot är de små knytena ett bottennapp. Det var hårt friterat och gav en mystisk eftersmak. Minus för det lite höga priset.
Elin Johansen
Gott och fräscht
Furuborg
Rätt: Inbakad lax med potatis och philadelphia-dressing
Pris: 85 kronor
BETYG: 4
En god och fräsch rätt från Furuborg. Som synes serveras rätten i ett foliepaket med en papptallrik under som
minimerar kladdrisken. Mycket smak i både lax och potatis som också är lagom tillredda (laxen är inte alls torr och potatisen inte hård). Rätten serveras med en passande philadelphia-dressing och sallad. Furuborg får ett plus i kanten eftersom det går bra att betala med kort.
Erik Westergren
Prisvärd grillbuffé
Challenge
Rätt: Grillbuffé med marinerad biff, kyckling och fläskkarré med chips, potatisgratäng, sås och grönt
Pris: 149 kronor
BETYG: 5
Under festivalen står Challenges kockar vid kolgrillarna, där de lagar till en rikligt tilltagen grillbuffé med marinerat kött som serveras med god och krämig potatisgratäng. En riktigt smaklig prisvärd måltid som charmade mina smaklökar, och tänk att det går att äta på riktig porslinstallrik under PDOL. Bara det är värt en femma.
Tommy Norin