Konsthantverkare öppnar ny dörr mot torget

Tio konsthantverkare från nio olika företag, har lagt rabarber på vad de tycker är stans bästa läge för en gemensam butik. Konstellationen Rabarber, som i sju månader hyrde en gemensam lokal i Småstaden, har genom att öppna en ny dörr mot Rådhustorget blivit ett permanent Piteåfenomen.

Tio konsthantverkare som driver nio företag, har gått samman i föreningen Rabarber som nyöppnar en gemensam butik på Rådhustorget på fredag och därmed också en dörr som varit stängd i många år. Längst fram Katarina Ökvist, övriga från vänster: Niklas Eklund, Annastina Eriksson, Tommy Karlsson, Maria Öqvist Öhman, Tora Ceder och Linda Isaksson.

Tio konsthantverkare som driver nio företag, har gått samman i föreningen Rabarber som nyöppnar en gemensam butik på Rådhustorget på fredag och därmed också en dörr som varit stängd i många år. Längst fram Katarina Ökvist, övriga från vänster: Niklas Eklund, Annastina Eriksson, Tommy Karlsson, Maria Öqvist Öhman, Tora Ceder och Linda Isaksson.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ 2010-06-16 06:00
Nyöppnandet av konsthantverksbutiken Rabarber har föregåtts av att personerna bakom den bildat en ekonomisk förening. Ordförande Linda Isaksson driver Heta Hyttan studioglas på Furunäset. Från början var den gemensamma plattformen för att visa upp sig utåt visserligen seriöst menad, men också ett prov på hur och om det skulle fungera. Eftersom kontraktet på den förra lokalen gick ut vid nyår kändes fortsättningen oviss, berättar hon.
- Vi ville fortsätta och har länge sökt en ny lokal närmare centrum. Bättre läge än så här kan vi inte önska oss, med ena dörren mot kulturtorget och den andra mot kommersen på Gågatan.
Livligare på Rådhustorget
Det handlar om lokalen intill Hanséns bagarbod, som senast inhyste en frisering. Den har två ytterdörrar, men den som vetter mot själva torget har varit stängd i åratal.
- Kommunen har kämpat i 30 år för att få nytt liv på Rådhustorget.
- Vi hoppas och tror att vår butik ska bidra till mera rörelse här, säger skulptören Tora Ceder, som bor och verkar i Arnemark.
Luleå med på ett hörn
Igår kväll hade hon och Linda Isaksson sällskap vid färdigställandet inför butiksöppnandet på fredag, av bland andra Maria Öqvist Öhman från Jag blommar konst & hantverk i Svenbyn. Hon arbetar med olika material och tekniker, gärna återbrukade i glada färger och mönsterkombinationer.
Katarina Ökvist som driver Katarina K konsthantverk och har egen ateljé bara en tvärgata bort i centrala Piteå, är också medlem i föreningen med det fullständiga namnet Rabarber konsthantverk Piteå. Så även konstnären och formgivaren Annastina Eriksson, Atelje Renön, samt Niklas Eklund med inredningsföretaget Niklas originella i Öjebyn, som gör slöjdade bruks- och konstföremål.
Nyblivna medlemmar är det slöjdande konsthantverksparet Tommy och Anki Carlsson, vars företag Stol & Fiol finns på Mörön i Luleå kommun.
- Bland konsthantverkarna i landet är kanske 80 procent kvinnor, så fördelningen i Rabarber motsvarar väl det nu när andelen män i föreningen fördubblats, säger Linda Isaksson.
Ovanlig förening
Alla är överens om att det är roligt att visa vilket brett utbud av professionella konsthantverkare Piteå har. Övriga Rabarbermedlemmar är: Lena Juhlin Sandström, som designar, trycker, färgar och syr kläder efter egna mönster i Rosviksföretaget NM design. Hon tillverkar även smycken med pärlor och i vikingastickning. Catharina J Berg arbetar med olika tekniker och material, exempelvis textil och emalj, monotryck och tryck med broderade detaljer.
- Något liknande Rabarber finns inte i hela Norrbotten. Jag hoppas att vi lyckas göra konsthantverket mera tillgängligt i det vardagliga utbudet, det är ett av våra mål, säger Linda Isaksson.
Rabarber ska inte ha någon anställd, konsthantverkarna turas om att vara i butiken och med att ordna evenemang kring den. Var och en låter 20 procent av försäljningen gå till föreningen.
Apropå det är butiken indelad i en vit del med ett mera lättillgängligt sortiment och en svart del med mera exklusivt urval. Intill den svarta delen finns ett utrymme som viks för inbjudna gästutställare från hela landet.
- Vi vill lyfta fram hela landets konsthantverk och ska försöka ha inbjudna gäster regelbundet. Om det skulle behövas finns möjlighet att bygga ut i källaren och att nyttja torget mer, säger Linda Isaksson.
Annastina Eriksson har varit med i ett stort internationellt projekt på Gotland, med 15 skulptörer från Indien och Sverige. Därifrån har hon med sig kunskap om hur man bygger självbrännande skulpturer, enligt en urgammal och nästan bortglömd sydindisk teknik med lera och halm.
- Vi som är med i projektet har gjort flera ugnar nu, bland annat en på Gotland som är fem meter hög. Så nästa år när jag är varm i kläderna kanske det kan bli en självbrännande skulptur här på Rådhustorget, säger Annastina Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!