I framtiden är det förståelse som gäller

En av landets mest anlitade föreläsare var näst sista gäst hos kulturföreningen Ordmån i Piteå denna säsong, innan avslutande "Kura skymning". Samhällsanalytikern Troed Troedson har själv skapat förklaringsmodellen som kan förutsäga framtiden.

- För mig personligen gör det existentiellt ont att inse att jag har ett hål av dumhet i en värld där alla andra kan bättre än jag, bekände Troed Troedson för Ordmåns publik.

- För mig personligen gör det existentiellt ont att inse att jag har ett hål av dumhet i en värld där alla andra kan bättre än jag, bekände Troed Troedson för Ordmåns publik.

Foto: Karina Sundkvist

PITEÅ 2009-11-17 06:00
Skåningen Troed Troedson både pratar och skriver om framtiden och han har föreläst i Piteå förut. Fler än en gång har han kunnat säga till politiker, företagsledningar och föreningsfolk "vad var det jag sa" när omvärlden förändrats som han förutsett. Det som är uppenbart för Troed Troedson är nämligen inte alltid så lätt att ta till sig för andra, eftersom förståelsen kräver andra infallsvinklar och vilja till förändring.
Om allt detta låter torrt och till intet förpliktigande, beror det inte på föreläsaren, som härmed av undertecknad utses till en av Ordmåns roligaste och mest underhållande. För att förklara skarven mellan nutiden och framtiden, tog han avstamp i dåtiden:
- Fram till 1850 var kompetens detsamma som kroppskrafter och energi. Folkskolereformen gav föreställningen att kunskap är vägen till ett bra liv. Men 2009 är det inte längre så att kunskapsresurserna inne i skolhusen är större än resurserna utanför.
- Skolan har problem, för den fungerar som om det finns kunskap där som inte finns någon annanstans. I själva verket är det tvärtom, sa Troed Troedson.
Han tillade att det inte beror på att skolan blivit sämre, den är bättre och rikare än den varit tidigare. Omvärlden har förändrats.
- Informationsmonopolet är på väg att brytas. Om tio år kan alla nästan allt. Att tro att man sitter i ett torn av kunnande, i en omvärld som vet mindre än man själv, är en uppfattning som leder till absurda värderingar, sa Troed Troedson.
Existentiell smärta
Han gav många exempel för att belysa vad han menade, bland annat från riksdagen, polisen och sig själv. Resonemanget om att identiteten inte är kopplad till kunskap som andra inte besitter, men att vi fortfarande agerar som om det är på det viset, applicerade han på allt. Exempelvis SAAB, Volvo, flygbolagen, teleoperatörerna, dagspressen, sjukvården, upphovsrätten, brottsligheten.
När han berättat om hur enkelt det var för hans 18-åring att hantera den nyaste mobiltelefonen medan han fortfarande läste manualen, inpräntade han med emfas att den kompetensen inte beror på uppväxten, utan på en gemensam förståelse och överenskommelse av hur saker borde vara:
- Den bygger på kommunikation. Hon har fattat vart alla andra är på väg, men jag är inte med för jag läste manualer.
-Det finns en växande avgrund mellan dem som är överens och de som tror att vägen till framgång går genom kunskap.
Framtidsfråga
Troed Troedson förklarade att kompetens istället utgörs av förståelse (inte empati). Denna egenskap uppnås inte bäst genom att uttrycka sig, utan att intrycka sig, som han sa - det vill säga att ta intryck av vad andra gör och tänker.
- När alla kan, blir värdegrunden värdefull, sa Troed Troedson och tog åter Volvo som exempel:
- Volvos stora framtidsfråga är inte maskintillverkningen, för nu kan alla bygga maskiner, utan om det är okej att deras varumärke syns på schaktmaskiner som skottar över palestinska hus på Västbanken.
Planera mindre
Troed Troedson konstaterade också att 2009 är det klokare att tänka kortsiktigt än långsiktigt när vi förhåller oss till framtiden:
- När det var ont om kunnande var det tvärtom. Vi är inne i en skarv, men de som säger att vi är på på väg in i kunskapssamhället är 150 år efter sin tid, sa Troed Troedson.
Enligt honom är vi alltså på väg mot ett samhälle där realtid är viktigare än långsiktighet, där begreppet kompetens är mycket bredare än kunskap och erfarenhet, och där värderingar och tyckande styr mer än funktionalitet.
FAKTA Troed Troedson
Socionom med inriktning på personal- och organisationsområdet. Bor i Eslöv.
En av initiativtagarna till Paradigmmäklarna, som i tio år arbetat med förändringsarbete och framtidsanalys. (Paradigm betyder ideal, förebild eller mönster inom vetenskapen).
Har tillsammans med Lotta Alsén skrivit boken "Don’t panic eller Varför världen inte längre ser ut som den brukar: en riktig bok" som utkom 2002 och bland annat innehåller tio budord för en bättre värld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!