Hälsosamt samarbete

Kultur och hälsa möts i en vandringsutställning som premiärvisas i Piteå, men som redan fått respons i andra delar av landet. Vid tisdagens vernissage medverkade de tre kvinnor som samarbetat för att genom bilder och ord inspirera andra att bejaka kropp och själ.

Keramiktavlor har blivit bilder i boken som i sin tur har blivit affischer som är lätta att frakta under en vandringsutställning.

Keramiktavlor har blivit bilder i boken som i sin tur har blivit affischer som är lätta att frakta under en vandringsutställning.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2012-02-23 06:00

Lena Leierth, född och uppvuxen i Piteå och bosatt i Luleå, berättade att allt började med att hon drabbades av en whiplashskada.

- Jag fick svårt för att ta in information och att läsa långa stycken, så jag började söka korta texter som jag kunde använda mig av för att få kraft och vägledning när allt kändes jobbigt.

- Men jag hittade inga sådana böcker, därför fick jag en idé om att ifall jag någon gång orkar och kan ska jag göra en bok som det går att slå upp en enstaka sida i och ändå få inspiration av.

- Det skulle finnas bilder också, så att man kunde titta på dem ifall läsningen tog emot, sa hon.

Givande möte
Trots att Lena Leierth tyckte det var svårt att skriva kort, finns nu den boken. Allt föll på plats när hon träffade keramikern och bildkonstnären Marta Clausén från Arvidsjaur, som gick med på att delar av hennes konst kunde få användas.

Lena Leierths dotter Sandra Leierth, som bor i Luleå men har gått mediautbildningen i Piteå, fick i uppdrag att åka till Marta Clauséns ateljé och fotografera.

- Det roliga var att Sandra inte hade sett mina texter innan hon tog bilderna. Ändå fanns en bild till alla 73 teman som jag skrivit om, utom ett hus.

- När jag bad Märta om en sådan bild skickade hon en skärva från ett hus och den har jag symboliskt satt fast på ett bokomslag i utställningen, sa Lena Leierth.

Mörker och ljus
Boken "Kropp & själ från A-Ö" blev klar med stöd från Norrbottens läns landsting och när kvinnorna såg resultatet fick de nästa idé - att göra affischer av några bilder så att alltihop skulle kunna bli en lätthanterlig vandringsutställning.

- Vi ville att det skulle bli en inspirerande utställning för kulturen som möter hälsan. En röd tråd i min konst är att försöka fånga allt i en människas liv, från djupaste mörker till gnistrande ljus, sa Marta Clausén.

Hennes genomgående tema med livsboken som är uppslagen likt två handflator invid varandra, går igen i affischerna vars bilder är försedda med korta texter hämtade ur den tryckta boken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!