Gallejaurs konstnärer visas för första gången i Piteå
I dag öppnar mu- seets utställning "Gallejaurbilder". Crister Lövgren ställer för första gången ut sitt måleri i Piteå och samtidigt visas hans farbror Birger Lövgrens teckningar i tusch och blyerts. Båda konstnärerna hämtar motiv från Gallejaur och dess omgivningar, men uttrycken är vitt skilda.
Exempel på Birger Lövgrens färglagda tuschteckningar, med den karaktäristiska "kantiga" stil han utvecklade ur sin blyertsteknik. Här ryms såväl realism som fantasi.
Foto: Erik Westergren
Flyttade tillbaka
Enligt vad hon vet hade Birger Lövgren ingen separat utställning under sin levnad, men han medverkade i en samlingsutställning på länsmuseet i Luleå en gång.
- Eftersom vår antikvarie Anna Elmén Berg är kontrollant vid utgrävningarna i Gallejaur, har museet nära samarbete med byns kulturbygdsförening där Crister Lövgren är aktiv, säger hon.
Till utställningen som pågår till 13 november har Piteå museum lånat Birger Lövgrens verk ur författaren och fotografen Kurt Kihlbergs samling, samt från Stiftelsen systrarna Karlsson i vilken Crister Lövgren också är engagerad. I dag kommer han till Piteå för att själv berätta om både sin egen och sin farbrors utställning.
- Birger bodde i grannhuset när jag växte upp, så jag såg honom teckna redan när jag var barn.
- Det kan mycket väl vara han som inspirerade mig konstnär, men jag vet inte riktigt, säger Crister Lövgren.
Tidsfördriv
Han är född 1953 och har varit verksam som konstnär sedan 1970-talet. Före flytten tillbaka till Gallejaur i början på 2000-talet, arbetade han som pedagog vid olika konstutbildningar, bland andra Konstakademien i Stockholm och Konsthögskolan i Umeå.
Han har anlitats som konsult åt Statens konstråd, samt förestått Umeå kommuns konstgalleri.
Birger Lövgren levde 1916-2002, uteslutande i Gallejaur där han var hemmansägare. Eftersom han hade lungsjukdomen tbc kom han i kontakt med doktor Einar Wallquist i Arjeplog, som uppmuntrade hans talang för teckning. Då satsade Birger Lövgren på en Hermodskurs, i övrigt var han självlärd.
- Själv såg han nog både tecknandet och skrivandet bara som tidsfördriv. Han skrev ju också dikter och krönikor som publicerades i Norra Västerbotten och NSD, säger Ingrid Metelius och ser sig om i de båda rum som ger plats åt Birger Lövgrens teckningar.
De är inga regelrätta avbildningar av naturen och bebyggelsen, ändå är motiven uppenbart hämtade från Gallejaur och dess omgivningar. Fågelperspektiven är storslagna och ofta överraskande. Mycket av det detaljrikt verklighetstrogna är tecknat ur minnet, medan annat är uppenbara fantasibilder - trollen till exempel.
- I början tecknade han mest i blyerts, sedan provade han tusch som han utvecklade till att färgsätta med täckande vattenfärg.
- Hans tuschteknik är speciell, de färglagda teckningarnas stil påminner mig om sicksackbårdarna på samekoltarna i Arvidsjaur och Arjeplog, säger Ingrid Metelius.
Gammal kulturbygd
Crister Lövgrens uttryck är modernare. I det rum som ger plats åt hans målningar är bilderna mer abstrakta och i större format. Inte heller han har porträtterat Gallejaurtrakten rakt av, men inspirationen kommer från samma omgivningar som i Birger Lövgrens motivval.
- En del av målningarna har jag ställt ut förut, en del är nya. Nuförtiden arbetar jag för det mesta med akryl, men jag har fuskat med både skulptur och foto tidigare, säger Crister Lövgren.
Hans offentliga utsmyckningar finns bland annat på sjukhuset i Skellefteå och Kallax flygplats.
Gallejaur är ett av två kulturreservat i Norrbottens län. Det ligger i södra delen av Arvidsjaurs kommun, nära gränsen mot Västerbottens län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!