Ett sjukhus bara för fattiga kvinnor

Ikväll kommer Ewa Thalén Finné till stadsbiblioteket i Piteå och berättar om Fistulasjukhuset i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och dess filialer, som ger vård till fattiga kvinnor med förlossningsskador. En verksamhet väl värd att uppmärksamma extra mycket en dag som denna.

Ewa Thalén Finné.

Ewa Thalén Finné.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

PITEÅ 2012-03-08 06:00

Konstant undernäring och graviditet i låg ålder är farligt för kvinnor. Inte minst i kombination, vilket ofta är fallet i fattiga länder. Det leder ofta till utdragna förlossningar med svåra underlivsskador som följd. Sjukvården är allt annat än välutbyggd så kvinnorna får ingen hjälp, vare sig vid förlossningen eller efteråt. Om skadorna till exempel får till följd att kvinnan inte kan kontrollera blåsa eller tarm, blir hon utstött ur familj och samhällsgemenskap eftersom hon ständigt luktar illa.

Politiskt gränslöst
Enligt Stiftelsen Fistulasjukhuset, där Ewa Thalén Finné är ordförande, har cirka 40 000 kvinnor på den etiopiska landsbygden fistulaskador och man beräknar att antalet ökar med omkring 9000 varje år. Men Fistulasjukhuset gör skillnad, utan det vore det ännu värre såväl i Etiopien som i andra fattiga och/eller krigsdrabbade länder.

- Nu har jag suttit i styrelsen för stiftelsen i Sverige i sju år och jag vill fortsätta eftersom jag ser resultat av vårt arbete.

- Sjukhuset drivs med insamlade pengar och vad jag vet ger den etiopiska staten inga bidrag, säger Ewa Thalén Finné.

Hon var vice ordförande när hon tillfrågades om att ta över ordförandeskapet.

- Stiftelsen startades av sju kvinnoorganisationer i Sverige och idag står nio organisationer bakom den, både politiska och opolitiska. Själv är jag styrelseledamot för Moderatkvinnorna och förra ordföranden var socialdemokrat.

Ewa Thalén Finné är, i likhet med de övriga i stiftelsens styrelse, nominerad av sin organisation.

Du sitter i riksdagen och är ledamot i justitieutskottet. Hur hinner du med att åka runt i landet och föreläsa om Fistulasjukhuset?
- Jag tar mig tid och jag är inte ensam. Alla vi som sitter i styrelsen är ute och pratar hos organisationer, vid allmänna möten, och så vidare. Vi jobbar också för att få till SIDA-projekt till gagn för sjukhuset.

Gratis behandling
Verksamheten i Etiopien började med att läkarna Reginald och Catherine Hamlin från Australien gratis började operera kvinnor med fistulaskador 1959. Efter 15 år byggde de sitt eget Fistulasjukhus i Addis Abeba för medel som samlats in i Storbritannien, USA, Kanada och Nya Zeeland.

All behandling är gratis och 90 procent av de flera tusen patienter som tas emot varje år botas. De som inte blir botade får eftervård och de svårast skadade får bo i Fistulasjukhusets egen by, som byggts upp med bistånd från Sverige med fler länder, och odla frukt, grönsaker och blommor.

Världsvid utbildning
I dag har verksamheten vuxit och Fistulasjukhuset har fem filialer i Etiopien, varav en tillkommit tack vare donation från norska staten.

Ewa Thalén Finné beskriver Etiopien som "ett gigantiskt och bergigt land, med långa sträckor att färdas och 75 miljoner invånare". Till saken hör att antalet barnmorskor stannar vid tusen.

- När jag var i Addis Abeba månadsskiftet oktober-november var läkare från två andra afrikanska länder där för att träna sig på att operera fistulaskador.

- Sådan utbildning på plats pågår kontinuerligt, men det händer också att Fistulasjukhusets läkare åker till andra länder och utbildar kollegor. Bland annat har de varit i Afghanistan, säger Ewa Thalén Finné.

Barnmorskor är räddningen
Hon berättar att paret Hamlins dröm var att starta barnmorskeutbildning och den har blivit verklighet. Två kullar barnmorskor har hittills utexaminerats.

- Fistulasjukhuset i Etiopien gör ett fantastiskt arbete. Välutbildade barnmorskor är grunden för att undvika fistulaskador, säger Ewa Thalén Finné.

Den svenska stiftelsen har, förutom i Etiopien och de länder där grundplåten för sjukhuset samlades in, partnerstiftelser i Australien, Tyskland, och Holland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!