Ett dansklipp för hela nationen

Allt är nytt, ljust, rymligt, ultramodernt och fyllt av framtidstro, när universitetets danslärarutbildning i Piteå tar sina nya salar i besittning. I går invigdes de och gladast av alla var utbildningsledaren Cecilia Björklund Dahlgren, som också är verksamhetschef för Institutet dans i skolan. Hennes mamma Eva Dahlgren startade alltihop i Skellefteå på 70-talet.

Rebekka Edlund och Amanda Gustafsson går tredje året på dansprogrammet vid Midgårdsskolan i Umeå. Efter gymnasiet tänker de söka in på en folkhögskola utanför Örebro, som har en danslinje.

Rebekka Edlund och Amanda Gustafsson går tredje året på dansprogrammet vid Midgårdsskolan i Umeå. Efter gymnasiet tänker de söka in på en folkhögskola utanför Örebro, som har en danslinje.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2011-04-01 06:00

På 16 år har byggnaderna på området vid musikhögskolan utökats med nästan 17 000 kvadratmeter, från 4 000 till 21 000. PR-konsulten Tomas Riklund har räknat ut att ökningen omfattar lika mycket yta som ett Älvsbyhus i månaden under denna tid. Det senaste tillskottet är de nya danssalarna, som officiellt invigdes i går i närvaro av barn, ungdomar och vuxna från Piteå, Skellefteå, Umeå, Luleå och Stockholm. Universitetets bibehållna examensrätt i dans och den nya lärarkategorin dansläraren firades också.

- Vi firar att dansen stärks i den akademiska världen, sa Cecilia Björklund Dahlgren.

Nationellt genomslag
Piteå har inte bara Sveriges modernaste danssalar, utan en verksamhet som tack vare sin höga kvalitet fått stort genomslag nationellt. Det konstaterade både Luleå tekniska universitets prorektor Erik Höglund och prefekten för Institutionen för konst, kommunikation och lärande i Piteå, Christer Wiklund, när de invigningstalade.

De framhöll särskilt tre personer som bidragit till att norra Sverige är föregångare i samspelet mellan konst och vetenskap för att stärka landets kulturliv: Cecilia Björklund Dahlgren, framlidna Eva Dahlgren, samt landets första doktorand inom dansområdet, Ninnie Andersson. Piteå kommun har också bidragit till denna forskarutbildning och Erik Höglund hoppas att Piteå blir ett nav för hela nationens forskning om estetiska läroprocesser.

Stor efterfrågan
Ninnie Andersson tillhör den första årskullen vid danslärarutbildningen, som hittills utexaminerat 50 danslärare.

- Jag bor i Stockholm men är anställd här i Piteå för att forska om dans och lärande, till exempel hur man värderar danskunskaper. Jag gick ut 2008 men hade arbete redan före det, så jag tog ledigt en termin för att jobba. Bland annat på grundskolorna här i Piteå, kulturskolan och på privata dansskolor i Stockholm. Efterfrågan på danslärare är fortfarande stor, de flesta får jobb direkt efter utbildningen, sa hon.

Under dagen kunde elever, lärare, rektorer, dansare, danslärare, studenter, koreografer, forskare och beslutsfattare aktivt delta i, alternativt titta på, träningspass i de nya salarna. Dansare i olika åldrar och på vitt skilda nivåer tränade klassisk balett, flamenco och gatudans, under ledning av streetdansaren, pedagogen och koreografen Damon Frost, Kungliga operans premiärdansör Olof Westring som är uppvuxen i Skellefteå, Operans förstasolist Jenny Westring, samt flamencodansaren Tina Wezelius Grevbacken.

Marlene Garcia från Stockholm går första året på danslärarutbildningen i Piteå.

- Det ska bli spännande att se var jag får jobb som danslärare. Jag älskar Piteå och det har varit roligt idag.

- Damon Frost är superpedagogisk och mycket inspirerande, sa hon om gatudansaren från San Francisco som blivit världskänd ikon inom sitt område och numera bor i Stockholm.

FAKTA Dans i skolan

Dans i Skolan är en metod för kroppslig inlärning, gestaltning och skapande. I den pågående nationella satsningen är målet att ge alla barn tillgång till dans som kunskapsområde och uttrycksmedel och att genom dansen främja lärandet. Staten vill däremot inte göra dans till ett eget obligatoriskt ämne i grundskolan. Behovet av lärare med danskompetens är stort i hela landet.

Christinaskolans dansklasser är en filial till Svenska balettskolan. Utbildningen som funnits i Piteå sedan 1999 för elever i årskurserna 7-9 har nationell status.

Sveriges första akademiska danslärarutbildning startade i Piteå 2003 och var landets andra danslärarutbildning. Nästa år får även Dans- och cirkushögskolan i Stockholm utbilda danslärare i samarbete med Stockholms universitet.

Vid Institutionen för konst, kommunikation och lärande (Luleå tekniska universitet, LTU) finns för närvarande cirka 40 registrerade studenter på danslärarutbildningen. De har olika inriktningar, till exempel mot tidiga år, senare år, eller mot tvåämneslärare. I januari i år gav Högskoleverket klartecken för att institutionen får behålla sin examensrätt.

Vid avdelningen Musikhögskolan i Piteå studerar totalt cirka 300 helårsstudenter.

Då hela avdelningen Musikhögskolan (där dans ingår) har gemensam budget, finns enligt rekryteringsansvariga Noomi Hedlund ingen exakt siffra på hur mycket pengar som disponeras av just danslärarutbildningen. En hel del kurser är även gemensamma för alla lärarutbildningar, men hela avdelningens budget omfattar cirka 50 miljoner kronor.

Gymnasieskolan Strömbacka i Piteå, har i dag 19 danselever i yrkesdansarprogrammets tre årskurser. Programmet ska etappvis övergå i den riksrekryterande spetsutbildning som startar till hösten. Terminspriset i år är 81 300 kronor per elev på Yrkesdansarprogrammet och 62 500 kronor per elev på Estetisk spetsutbildning dans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!