Däck som konstnärlig mötesplats vid Tages bro

Havslandskapet är främsta inspirationskällan för konstnären Sture Berglund. Hans senaste gestaltning är ett trädäck längs Strömsundskanalen vid Tages bro. Här finns plats för vila, fikapauser och spännande möten.

Det stora havslandskapet är konstnären Sture Berglunds främsta inspirationskälla. Trädäcket vid Tages bro är hans senaste verk och första etappen av tre. Tanken är att öka tillgängligheten och binda samman hamnarna från norr till söder.

Det stora havslandskapet är konstnären Sture Berglunds främsta inspirationskälla. Trädäcket vid Tages bro är hans senaste verk och första etappen av tre. Tanken är att öka tillgängligheten och binda samman hamnarna från norr till söder.

Foto: Erik Westergren

Piteå 2010-07-14 06:00
Att möta Sture Berglund själv på hans eget konstverk blir en hisnande färd genom Piteås historiska landskap. Kisande mot en kvällssol över kanalen berättar han om landhöjningens mäktiga kraft. Om gator, vattendrag och byggnader från urminnes tider, som är lika självklara i hans värld som färger och andra konstnärliga arbetsmaterial. Den väletablerade Piteåkonstnären är inte bara en mångfaldig mästare i gestaltning. Han är en fascinerande historiker som väver in landskapens förflutna i sina verk, och beskriver vårt län som en aldrig sinande källa att ösa ur.
Egna upplevelser
- Mitt arbetssätt är att utgå från vår historia, att lyfta fram försvunna element och delar och utifrån detta berätta en ny historia.
Gestaltningen av trädäcket vid Strömsundskanalen är ett uppdrag av kommunen, sedan han själv presenterat idén med en långsiktig plan att binda samman stadens hamnar och göra området tillgänglig för fler människor. Trädäcket kallar han "en konstnärlig gestaltning/utsmyckning" och tanken var att skapa fysiska mötesplatser. Temat blev hans egna upplevelser under 1940-talet då platsen var väl upplyst och fylld av Barnens dagfirare. Resultatet blev en lång träbrygga med rak kant mot kanalen, rundare former mot grönskan. Fem rundade sittplatser i skiftande storlek och form, marinispirerade pollare som belysning, stenar som strandvallar, små broar. I botten av detta järnräls och bärande balkar. Verket är stadigt och bestående. Tryckimpregnerat virke låter människors steg, väderlek och årstider ge materialet naturligt liv. Hängbjörkarna växer fritt ur de ursågade plankorna, ger behaglig svalka och skönhet med sina stolta vita stammar och grönspröda blad.
- Träden och naturen är viktiga element och måste hela tiden integreras, säger Sture Berglund.
Grävmaskinist blir skulptör
Kombinationen av ensamarbetet i ateljéerna och jobbet med gestaltningen på plats är en utmärkt kombination, tycker Sture Berglund. Med trädäcket jobbade bland annat ungdomar från parkförvaltningen som är studenter från byggprogrammet vid Strömbackaskolan. Sture Berglund vill särskilt lyfta fram deras namn: Johan Berglund, Daniel Eriksson och Sara Forsman.
-  Alla som jobbar blir delaktiga i skapandet, även en grävmaskinist blir skulptör, säger Sture Berglund.
Han föddes i Piteå 1937 och är utbildad vid Konstfack och Konsthögskolans grafikskola. Samarbetet med länets museer, kontakten med arkeologer, arkitekter och etnologer har gett honom en stadig grund att stå på när han löser gestaltningsfrågor. Liksom de femton åren som medarbetare i Vägverkets Miljö- och säkerhetsråd.
Konstarena och mötesplats
Trädäcket som nu fått namnet Strömkajen är första etappen av tre i ett projekt som finansieras av kommunen, enligt Per Lenndin, avdelningschef Kultur och fritid. Tanken är att kajen även ska bli en arena för musik, dans, poesi och konst. Varje etapp kostar 400 000 kronor och den totala kostnaden är 1,2 miljoner. Nästa etapp startar våren 2011 då Sture Berglund jobbar vidare mot Södra hamnen. Då färdigställer han även en åtta meters lekskulptur i form av en båt till Badhusparken.
Han arbetar alltid med flera projekt parallellt, nu till exempel en samlingsbok kring Bottenvikens kultur- och naturlandskap, och utformningen av Nobelpriset i ekonomi. I augusti startar han projektet "Gröna oaser" som är ett arbete kring Sundsgatan.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!