Baconburgare tog hem segern

Tävlingen Järngrillen gick av stapeln under åskvädret på fredagsförmiddagen. Fyra team kämpade om segern och vinnarna blev Claes Danell och Mikael Sundqvist med sina baconinlindade hamburgare.

Foto: Kenny Johansson

PDOL2016-07-29 21:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det är tredje året Järngrillen arrangerar tävlingen i samarbete med PDOL, Weber, Järnspisens matbord, Svetsprodukter och Willys Piteå. Åskan gick för fullt och mitt i tävlingen öste regnet ner, men det bekymrade inte årets fyra tävlingsteam som var fullt upptagna med grillningen.

Erik Rosengren och Marcus Berggren, som var team 3, kom på idén att vara med i tävlingen för två dagar sedan.

– Vi kommer på att vi ska göra grejer ibland.

De har inte mycket erfarenhet av att grilla.

– Vi har nog hybris. Jag har satt på lite kött en gång, säger Marcus Berggren.

De malde hamburgare på plats och använde jordnötssmör och jordgubbssås med citron i stället för dressing. Årets obligatoriska ingredienser är citron, lök och jordgubbar.

– Jordnötssmör och jordgubbssylt är amerikanskt och hamburgare är också amerikanskt så vi tyckte det passade bra.

Claes Danell och Mikael Sundqvist, i team 2 som de döpt till ”Danell och Dunder”, kom tvåa förra året. I år har de en speciell strategi.

– Vi bygger allt på bacon, säger Claes Danell.

Bacon lindades runt hamburgaren som innehöll chèvreost, jalapenos, citron och gul lök. Även jordgubbar lindades in i bacon. Idén föddes vid Stora Sjöfallet.

– Det var en magisk resa.

Olov Larsson och John Bergström, i team 1, är förra årets mästare. Till köttet serverade de avokado och grillade jordgubbar.

– Det är kul att prova någonting nytt, säger Olov Larsson.

Andrew Murphy var det enda enmansteamet och han gjorde citron- och honungsmarinerat kycklingbröst med färskpotatis och jordgubb- och mangosalsa. Han är rutinerad kock med grillning som specialitet.

– Jag bestämde mig på morgonen för att göra kyckling, säger han.

Efter 45 minuter bedömde juryn rätterna utifrån svårighetsgrad, kreativitet och kvalitet. Vinnarna blev Claes Danell och Mikael Sundqvist för sin kreativa förmåga med baconinlinde hamburgare och jordgubbar.

– Vi saknar nästan ord, säger Mikael Sundqvist.

Priset var en matkurs för två personer.

– Vi bjuder med de andra lagen och så fakturerar vi, säger han och skrattar.

Prisutdelningen är på lördagkvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!