Till första träffen kom 40 personer och sedan dess har uppslutningen varit god. Många eldsjälar har delat med sig av sin kunskap.
– Det har varit ett rent nöje att träffas. Som vi har pratat och skrattat, säger ordföranden för byaföreningen, Katarina Ricken.
.
I samarbete med Kurt Johansson har hon sammanställt informationen om människor som fötts, levt och träffat kärleken i byarna.
– Några personer som vi porträtterat är mångsysslaren Fingal Åström, deckarförfattaren Liza Marklund och Kungens före detta livmedikus Torbjörn Lundman, men även Gudrun Forsberg, kvinnan som är barnfödd i Lakafors, men som under sitt yrkesverksamma liv jobbat som volontär i Afrika, säger hon.
.
Greta Wiklund är över nittio år och hon har inte missat en träff. Huset där hon växte upp kallades ”öte Loggers”. När hon och maken Karl-Erik gifte sig byggde de hus nära föräldrahemmet. Han startade ett brunnsborrningsföretag hemma på gården i slutet av 40-talet i Lakafors.
– Det var bra. Alla behövde vatten på den tiden, säger hon.
Kurt Johansson, medlem i Piteåbygdens forskarförening, tror att böcker av det här slaget kommer att bli betydelsefulla i framtiden.
– Vissa händelser har funnits dokumenterade i byarna men vi har också fått veta mycket som vi inte kände till sedan tidigare.
.
Fotbollslaget Norrfjärdens IF hade sin storhetstid för femtio år sedan. Nio av tretton spelare kom från Lakafors och Pålmark. Företagaren och centerpartisten Karl-Erik Wiklund var tränare.
– Han var duktig på att bygga lagkänsla, men eftersom han besvärades av astma använde han ibland en udda träningsmetod. Karl-Erik körde med Amazonen och spelarna fick springa bakom. De fick säkert bra kondition, säger Katarina Ricken.
.
Det ställe som är något av navet i de bägge byarna är ”Pålmarksgården”. Även känt som huset som sprängdes i filmen ”Jägarna”.
– Det sägs att på 1200-talet kom bröderna Pål och Pär vandrandes hit från Finland eller norra Sverige. De bosatte sig på varsin sida av träsket. Därav kommer namnet Pålmark. Platsen är betydelsefull för oss, säger hon.
Boken som tryckts i 200 exemplar har blivit en succé.
– Om tjugo år kommer 2019 att vara historia för de som är unga i dag. Därför har vi även tagit med det som händer i byarna i dag, säger ordföranden Katarina Ricken.