Det säger Elisabet Stavenow-Hidemark. Hon är Sveriges främsta kännare av tapeter och står bakom utställningen "Tapeter, tapeter" tillsammans med Nordiska museets intendent Maria Maxen. Utställningen har premiär den 26 oktober.
Ungefär 10 000 tapeter finns i museets stora arkiv, från tidiga dyrgripar från 1700-talet över 1970-talets nostalgitrippar till dagens stormönstrade designalster.
- I dag dokumenterar vi storsäljare och trender och samlar in information från hemmen, om vem som valt tapeten och vilken miljö den finns i, säger Maria Maxen.
En social historia
Tapeternas historia är också en social historia. Från början var papperstapeterna en lyx som få hade råd med.- Tapeter är absolut inget svenskt fenomen, vi i Sverige var inte särskilt tidiga. Men det fanns tapetläggare här från 1700-talet, säger Elisabet Stavenow-Hidemark.
Först med 1800-talets industrialism kom folktapeten - massproducerade papperstapeter som först hittade till storböndernas finrum, men som redan på 1870-talet dök upp i de flesta arbetarhemmen. Många tapetserade om så ofta som var annat, var tredje år; till jul eller till dopfesten.
Giftigt grönt
En liten säljarkoffert från Norrköpings tapetfabrik rymmer 1 400 mönsterprover, som lanthandlarna runtom i landet kunde välja mellan. Ultramarin var en av de populäraste färgerna. Då fanns fem viktiga tapetfabriker i Sverige, som vardera producerade upp till 2 000 mönster varje år.Några av de finare tapeterna från 1800-talet har en tragisk historia. Arbetarna som gjorde de vackert grönskimrande tapeterna med färgen Schweinfurtergrönt offrade hälsan för sitt jobb. Färgen innehöll arsenik, men tapeterna älskades för att den gröna färgen inte bleknade.
- Arbetarna tappade håret och balansen och fick ont i magen. De mådde dåligt på alla sätt, men det dröjde innan man brydde sig om det. I stället oroade man sig för om tapeterna var skadliga för kunderna som hade de på väggarna hemma, berättar Elisabet Stavenow-Hidemark.
Diskret grått på 50- och 60-talen
Bland tapeterna från förra sekelskiftet ser jugendtidens gröna växtmönster påfallande moderna ut. Stormönstrade och färgstarka sticker de ut, inte minst i jämförelse med 1950- och 1960-talens diskreta grått.- På 1960-talet kom byggtapeterna, som lanserades till miljonprogrammets förortslägenheter. De krävde ingen mönsterpassning och det fanns de som var anpassade för att kunna sättas direkt på betongen, berättar Maria Maxen.
Efter årtionden av ganska diskreta mönster och färger - med undantag för 70-talets röda, bruna och orangea väggar - är det "barock’n’roll" som gäller i dag.
Precis som på 1950-talet är det på en fondvägg som vår kreativitet får fritt spelrum. En av de nya storsäljarna är "Orchid", som formgavs redan 1966, men som trycktes först 2005.
Det var modedrottningen Stella McCartney som hittade den i ett gammalt arkiv och lät trycka upp den till hennes första flaggskeppsbutik i London. Då insåg Cole & Son att det kunde löna sig att trycka upp hela serien.
//bilder: 4
Bildtext 1: Bildtext 2: Bildtext 3:
Bildtext 4: