- I februari fick vi Kulturrådets rapport och det stod klart att sex institutioner inte hunnit med, av skäl de själva inte rått över. Det är fullt rimligt att man inte kan särbehandla sex institutioner på det sättet. Det ska råda lika villkor, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
Process i regeringsrätten
Det var i somras som teatrarna fick rätt att dra av momsen, efter en dom i regeringsrätten, vilket innebar stora summor i retroaktiv återbäring. Senare kom regeringens besked att statens bidrag skulle minskas i motsvarande grad, från 21 december. Några institutioner fick sina momspengar på fel sida av det datumet, och deras bidrag sänktes.Chefen för Norrbottensteatern Erik Kiviniemi (bilden) är mycket nöjd med regeringsbeslutet.
- Någon gång ska man ha rätt, det går inte att kringgå en solklar rättviseaspekt.
Norrbottensteatern hör till de som skulle ha drabbats värst av de sänkta bidragen. Teatern fick sin retroaktiva utbetalning av momspengarna en dag för sent, och fick veta att bidragen skulle minska med lika mycket - 2,3 miljoner kronor.
- Bengt Westerberg, styrelseordförande i Cirkus Cirkör, gav oss tillträde till stadsrådsberedningen. Vi fick en chans att lägga fram vårt ärende och det tror jag har varit avgörande, säger Kiviniemi .
Framtida besparingar
Den retroaktiva momsåterbäringen för hela kultursektorn - en engångsutbetalning - omfattar 400 miljoner kronor. I framtiden kommer man ta hänsyn till teatrarnas momsåterbäring när bidragen beräknas, uppskattningsvis en besparing på drygt 50 miljoner kronor per år.- Regeringen säger att man förstärker kultursektorn med 400 miljoner kronor. Men man kan inte ta åt sig äran av en process institutionerna har vunnit.
- Vi tycker att de ska ha rätt till sina momspengar även framöver, säger Margareta Israelsson, socialdemokratisk riksdagsledamot i kulturutskottet.