Solidaritet i praktiken

FÖLJESLAGARE. Anders Dejke, en pensionerad folkhögskolelärare från Ljungskile, är en av många följeslagare från hela världen som med sin närvaro i Palestina och Israel bidrar till att dämpa våldet i regionen och främja respekten för folkrätten.

Övriga2007-04-07 00:00
Anders Dejke har sedan länge varit väl insatt i konflikten mellan palestinier och israeler. När en vän berättade om kyrkornas ekumeniska följeslagarprogram, ville han disponera en del av sin tid som pensionär genom att visa solidaritet i praktisk handling. Första gången var han i Yanoun, Tulkarem är hans andra stationering.

- I dag har jag följt en palestinsk lantbrukare till en israelisk myndighet. Han behövde förnya tillståndet att arbeta på sin jord som delas av muren.

- Var tredje månad måste han söka nytt tillstånd för att kunna sköta sitt arbete. Han ville att jag skulle följa med honom, palestinierna behandlas bättre om en europe är med, säger Anders Dejke när PT når honom via mobilen i Tulkarem på Västbanken.

- Jag fick bara följa till det tredje vändkorset som vi kom till, efter att också ha passerat en magnetport. Soldaten som vaktade vändkorset förde lantbrukaren till en byggnad, men jag fick inte gå längre. Soldaten tittade på mitt pass och sa attbyggnaden bara var för palestinier. Jag tror ändå att min närvaro hjälpte, för den här gången fick lantbrukaren ett tillstånd som gäller ett halvår.

Tunga vapen

Att göra skillnad i den våldsamma vardagen, är vad Anders Dejke och de andra följeslagarna hoppas på.

- Palestinierna säger att det är bra att vi är här, men vi vet inte. I militärkontrollerna som alltid är placerade mellan två orter kan det gå hårt till, där är trakasserier mycket vanliga.

Han berättar om en lantbrukare han träffat dagen innan, vars mark israeliska bosättare stulit. Bosättarna hindrar alla utom israleler att använda vägen till byn och de försvaras av den israeliska armen:

- Lantbrukaren och jag tog oss till hans växthus via avvägar. Medan vi satt där och pratade om att ockupanterna till och med tagit hans åsna, kom fem tungt beväpnade bosättare och började förhöra honom.

- De stod där med var sin M16 och sa att han inte hade tillstånd att ta med sig en gäst till platsen. Efter en stund kom fyra beväpnade soldater också och ifrågasatte vad han gör på sin egen mark. Till sist erkände de i alla fall att de hade åsnan.

Just nu är totalt 26 följeslagare från olika länder på plats i Palestina och Israel, varav åtta är svenskar.

Internationellt

I Tulkarem är totalt fyra följeslagare placerade och de delar lägenhet och mathållning.

- En schweizisk kvinna är lika gammal som jag, 66 år, annars är medelåldern runt 30. Yngre än 25 år får man inte vara, säger Anders Dejke.

- Vi är en bra grupp här nu, men vi är förstås udda figurer i stan tillsammans med en man från en italiensk biståndsorganisation. Palestinierna är alltid vänliga och ser positivt på oss. Om inte annat är det viktigt att vi är här för att visa att världen inte har glömt dem helt.

Utbildning

Följeslagarprogrammet kom till 2002, när USA och Israel hindrat FN från att uppfylla den palestinska regeringens vädjan om fredsbevarande styrkor för att skydda civilbefolkningen i området.

Då skrev kyrkoledare i Jerusalem ett brev till Kyrkornas Världsråd och bad om internationell närvaro för att stödja utsatta palestinier och israeler som vill verka för fred och försoning. Så bildades Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel.

Den svenska delen av programmet drivs av ett tiotal kyrkor och organisationer med Sveriges Kristna Råd som huvudman. Ekonomiskt bidrag betalas till följeslagarna som också får utbildning - en och en halv vecka i Stockholm och två i Jerusalem. Sedan placeras de på någon av de sex orter som verksamheten utgår ifrån.

Följeslagarna ska inte vara neutrala när brott mot de mänskliga rättigheterna begås, men annars förväntas de agera opartiskt.

Följeslagarna skriver också regelbundna rapporter, som läggs ut på Sveriges Kristna råds hemsida www.skr.org, respektive den internationella sidan på nätet, www.eappi.org.

Det är en sådan artikel som PT fått Anders Dejkes tillåtelse att publicera. Något krav på kyrkligt engagemang i övrigt för att bli antagen som följeslagare finns inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!