Museivåren i Linnes tecken

MUSEUM. Våren på museerna går i Linnes tecken. Över hela landet bjuds det på utställningar om DNA, ordning i kaoset och blommor i alla tänkbara former. Men höjdpunkter inom konsten finns också.

Övriga2007-01-11 00:00
År 2007 är det 300 år sedan Carl von Linne föddes, något som firas över hela landet. Linneårets två epicentrum är dels Uppsala, där Linnemuseet och Linnes gård Hammarby finns, dels Småland, där Linne växte upp.

Riksutställningars satsning "Kaos von Linne" kommer att turnera över hela landet, men öppnar i Växjö i slutet av januari, då också det nationella Linneåret invigs med pompa och ståt. Utställningstiteln syftar på Linnes arbete att skapa ordning och systematik, men vill framförallt visa att trots att människan och naturen snart är inventerad in i minsta beståndsdel så har inte världen blivit mindre kaotisk. Konstnärer, vetenskapsmän och vardagsföreteelser ger olika bilder av ordning och oordning. En av konstnärerna är Thomas Broome, som har gjort hundratals gräshoppor av cocacolaburkar; det globala företaget liknas vid en gräshoppesvärm, där individerna går upp i ett kollektiv.

Svenskt i London

På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kopplas Linnes forskning till dagens moderna DNA-teknik i utställningen "Från Linne till DNA". Fortfarande handlar forskningen om att samla in, beskriva och systematisera - men metoderna ser helt annorlunda ut.

Över hela landet går temat blommor igen i museernas vår- och sommarutställningar, som i Nationalmuseums "Blomsterspråk". Att jubileets huvudperson är ett känt namn även utomlands märks på det stora internationella intresset. På Chelsea Flower Show i London, Europas största trädgårdsevenemang, invigs Linneträdgården i maj. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat en modern, svensk trädgård utifrån Linnes kärlek till naturen. I juni flyttas Linneträdgården till Göteborgs botaniska trädgård.

Rauschenberg
på Moderna

Men Linne är inte vårens enda huvudperson på museerna. Till de stora konsthändelserna hör Robert Rauschenberg på Moderna museet i Stockholm. I "Combines" ges en mångsidig bild av konstnären som här i Sverige är mest känd för den uppstoppade (och älskade) get som Moderna har i sin samling.

I Gävle utforskar en grupp konstnärer tillsammans sina sinnen. Utställningen "Trigg" på Gävle konstcentrum baseras på begreppet synestesi, när sinnena möts. Ett ljud kan exempelvis aktivera luktsinnet så att en person känner en doft i samband med ett visst ljud, och bokstäver kan kopplas ihop med olika färger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!