Från digital bio till verkliga Met

OPERA. Piteås mesta operabesökare, Gunilla Niska, har inlett våren med att åka till Metropolitan. Tidigare har hon, med många andra, sett operahusets direktsändningar via satellit - en upplevelse som Folkets hus och Parker ordnar i Älvsbyn, Boden, Haparanda, Bureå, med flera mindre orter i hela landet. På plats i New York har Gunilla Niska kontrollerat om Met lever upp till sitt rykte - och träffat en Piteå-bekant.

Övriga2008-02-27 00:00
new york (PT)Människor möts med musik: Britta Olsson-Nilsson från Ersnäs och jag var skolkamrater på Framnäs och gjorde en skolresa 1958. Numera bosatt i Älvdalen lockade hon mig nu med till Met, som blev ett 50-årsjubileum för oss. Förutom tre operakvällar hörde vi även pianomusik på anrika konserthuset Carnegie Hall.

Vår lilla resegrupp blev under en vecka också guidade runt Manhattan. Bland annat FN-huset, moderna konstmuseet Moma, en Harlem-gudstjänst som lyfte oss till taket, och World Trade Center som är en sorgtyngd jättearbetsplats just nu, fick vi presenterade för oss.

Återförening

Människor möts med musik: Från Australien dök en ung sångerska upp i Öjebyn på 1980-talet. Via Framnäs musiklinje kom hon till Musikhögskolan och tog sin examen i Piteå i början på 90- talet. Numera är hon gift med en amerikansk jazzmusiker och bosatt i Hamilton, cirka 40 mil norr om New York.

Mitt i salongen på Met, i en paus av operan "Valkyrian", möttes Cheryl Jonsson och jag efter drygt 15 år. Hon var lika livlig och sprudlande som förr med sin stillsamme make Glenn Cashman bredvid sig.

Cheryls tidigare studiekamrat från Brisbane i Australien, Lisa Gasteen, sjöng huvudrollen Brünnhilde i Wagners "Valkyrian" denna dag. De två sångerskorna hade inte heller setts på cirka 25 år. Vi umgicks på restaurant efter föreställningen.

Jag trivdes färträffligt med att sitta mittemot överguden Wotans (i operan) favoritdotter valkyrian Brünnhilde på Met. (Denna dramatiska sopranroll var för övrigt en av Birgit Nilssons paradroller).

Tusentals anställda

Met lever upp till sitt rykte i stora drag. De flesta sångarna är i världsklass. Akustiken är förunderlig med hörbara svaga nyanser i orkestern och skickliga sångares känslofullaste, lyriska uttryck.

Textöversättningen finns på stolsryggen framför varje sittplats, vars användning man själv styr. Scenöppningen är 17,5 meter på höjden och bredden.

Detta innebär storslagna scenografier och dekorer med krävande stora ytor bakom scenen och på sidorna för scenbyten, förvaring och förflyttning av dem. Met har 3 000 anställda varav 1 000 på heltid.

Störthjälmar

Vi fick en visning backstage (bakom scenen) av självaste Company Manager Stephen Brown, som jobbat på Met i 29 år. Via trappor upp och ner genom trånga prång och gångar längs massor av dyrbara scenkostymer, passerade vi verkstäder, sömmerskor, skräddare, perukmakare, snickerier, målerier. Allt tillverkas inom Mets väggar. Scenarbetare i störthjälmar har exakta arbetsuppgifter bland alla jättestora scenlösningar.

Världsklass

Många världssångare i operorna "Carmen", "Valkyrian" och "Otello" lockade mig till denna resa: Tenoren Marcelo Alvarez som Don Jose i "Carmen", dramatiska sopranen Deborah Voight som Sieglinde med sin tenorpartner Simon O’Neill som Sigmund i "Valkyrian". Extra krydda blev den känsloladdade slutscenen mellan fader Wotan (basbarytonen James Morris) och ovannämnda Brünnhilde, då Wotan efter gräl med sin hustru Fricka tvingas straffa sin älsklingsdotter för dennas olydnad. Världs-sopranen Renee Flemmings Desdemona räddade en för övrigt stillastående Otello-föreställning.

Svenska stjärnor

Några svenska sångarnamn på Met är Birgit Nilsson, Jussi Björling, Erland Hagegård, Nina Stemme, Birgitta Svenden och Ingvar Wixell från Norrbotten liksom vår högaktuelle Peter Mattei från Luleå, som vi hörde i Bodens biosalong i direktsända "Barberaren i Sevilla" i april i fjol. En intervju med Mattei och svenska hälsningar från bildskärmen fick publiken höra under mellanakten.

Denna säsong har Älvsbyn visat "Romeo och Julia", "Hans och Greta" och "Macbeth". Kommande operabio i Norrbotten är Wagners "Tristan och Isolde" 22 mars, Puccinis "La Bohème" 5 april, Donizettis "Regementets dotter" 26 april.

Marie i operan var Jenny Linds paradroll. Och det var efter sin Metropolitandebut i rollen som Tonio i samma opera som Luciano Pavarotti blev känd i hela världen, efter att ha radat nio höga C på varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!