Hon var fyra när hon adopterades av sina svenska föräldrar, fram till dess levde hon på ett barnhem i Iran. När hon blev äldre slutade hon drömma, tänkte att det var bättre att koncentrera sig på livet här och nu.
Men under sina fotostudier på Nordens fotoskola på Biskops Arnös bestämde hon sig för att söka upp sin biologiska familj och dokumentera resan. Det var sex år sedan och nu har hon återvänt ytterligare fyra gånger.
- Bara jag träffade min mamma skulle jag kunna gå vidare med mitt liv här i Sverige, tänkte jag. Men det var då resan började. Hemma i Sverige igen fanns ju mitt förflutna fortfarande där och många frågor hade jag inte fått svar på. Det tog fyra år, men sedan var jag redo för att resa dit igen.
Vänder bort blicken
Det blev många omtumlande möten och många bilder av framför allt kvinnorna i familjen och släkten.Sanna Sjöswärd fotograferade kvinnornas vardagsliv, högtider som Ramadan och persiska nyåret Edjet Mobarak, födelsedagar och systerns muslimska bröllop. En rad porträtt är av modern, som på påfallande många bilder vänder bort blicken eller blundar.
- Jag kan se min mamma som en spegelbild av mig själv, men insidan är någon annan, som jag inte har lärt känna.
- Hon har svårt att se mig i ögonen, det är en otrolig skam. Hon är inte på något sätt stolt över vad hon har gjort.
Försökte anpassa sig
Även om det hela tiden har varit ett personligt projekt för Sanna Sjöswärd, så visar hennes bilder också ett islamistiskt Iran, där kvinnan är underordnad mannen.Det gjorde det svårt för henne, en yrkesarbetande kvinna med västvärldens värderingar, att närma sig sin familj. Männen i familjen hade också svårt att acceptera att hon ville röra sig fritt, att hon rökte där hon ville och att hon sminkade sig.
- Vid första resan försökte jag forma mig helt efter deras sätt att leva. Men jag blev själsligt sjuk och kvävdes nästan av att inte kunna visa vem jag var.
- Efterhand började de lära känna mig och kunde se att jag inte var konstig, utan bara hade en annan bakgrund. De börjar kunna skratta åt sådant som provocerade i början.
Fotopris i dagarna
Nu är boken färdigställd och i dagarna har Sanna Sjöswärd dessutom fått Arbetets museums årliga dokumentära fotopris tillsammans med Paul Hansen och Pelle Kronestedt.Men resan är inte över med det. Härnäst vill hon lära sig farsi - kanske blir familjerelationen enklare då, eller möjligen svårare. Viktigast när hon har valt att berätta sin historia har varit att vara ärlig mot sig själv.
- Jag har känt ett utanförskap och söker min identitet.
- Det har inte blivit som jag tänkt mig. Så är resans gång och det här har jag upplevt, det här är min sanning.
"Rötter" visas på Kulturhuset i Stockholm 2 september till 3 december. Därefter visas den på Värmlands museum i Karlstad och Dunkers kulturhus i Helsingborg.