Ett museum med ljud, rörelse och musik

MUSIKMUSEUM. Ett av de museer som hela nationen håller i gång via skattsedeln, har sina utställningslokaler i Stockholms äldsta bevarade industribyggnad. Musikmuseet ligger på Östermalm, bakom Dramaten, i före detta Kronobageriet med anor från 1600-talet. Här får man inte bara se, utan också höra, röra, sjunga, spela och dansa.

Övriga2007-03-14 00:00
Musikmuseet ligger i samma kvarter som Hovstallet och
Armemuseet och är ett statligt riksmuseum för musik. Besökarna får testa utställningsföremålen i ljudlandskapet, vilket skiljer det från andra musikmuseer i världen. Bara en bråkdel av de 6000 instrumenten i samlingarna, som förvaras på annan plats i huvudstaden och som är en av världens största, ställs ut i montrar.

I museets tre våningsplan visas utställningar om musikens roll under olika århundraden och sammanhang.

Överallt inbjuds besökaren att själv delta istället för att enbart betrakta. Därutöver är programverksamheten omfattande med både teori och praktik för stora och små - seminarier, föreläsningar, konserter i den egna konsertsalen, sång-, rytm- och rörelselekar, dans och instrumentbygge.

- Vi ska ha en verksamhet för hela landet, därför försöker vi göra ett interaktivt ljudlandskap på hemsidan också där man kan testa samma saker som här, säger museipedagogen Lars Annersten.

Exklusivt

En av de fyra fasta utställningarna är upplevelserummet Lirum, som Kulturrådet beviljade bidrag till för tre år sedan. Det tillkom med tanke på förståndshandikappade personer som behöver ett tydligt samband mellan att se och att göra i ett händelseförlopp och resultatet fascinerar inte bara den uttalade målgruppen utan alla besökare.

Beroende på hur man rör sig, uppstår elektroniska klanger och musik genom fantasirika - och ibland dyra - lösningar. Allt styrs med syntar i ett rum intill. Man kan till exempel spela på stjärnhimlen - varje stjärna har ett eget ljud som kan tändas med en ficklampa. Man kan låta sin spegelbild bli musik genom att dansa, eller sätta igång den specialbyggda ljusharpan med sin egen skugga.

Samstämt

Lirums karaokescen är förmodligen både landets minsta och mest exklusiva, eftersom den är försedd med högtalarparabol. Med eller utan gitarr sjunger man i micken och märker direkt att det inte hörs något om man står på fel ställe.

- Sambandet mellan orsak och verkan ska vara åskådligt och lätt att förstå, det är det som är svårt med att ställa ut ljud. Hörlurar är tråkiga, så dem försöker vi undvika, säger Lars Annersten.

Klåjnk är ett rum fullt av musik och klanger, speciellt gjort för barn. Även vuxna kan ha behållning av att spela på de hembyggda akustiska instrumenten och ljudredskapen, som alla är samstämda. Hit bokar många förskolegrupper visningar.

Historiskt

Den förmiddag PT besöker Musikmuseet tar Lars Annersten emot förstaklassare från Skeppet i Ormstaskolan i Vallentuna. Han visar dem de övriga två fasta utställningarna och börjar med Ljudrummet, ett mycket populärt ställe där man kan lära sig allt om hur det blir ljud och musik och varför olika musikinstrument ser ut som de gör. En resa genom musikhistorien där varje påstående genast kan utforskas och bekräftas i praktiken.

När alla har fått prova sig fram är det dags för en tidsresa i källarvåningen. Utställningen Ensembler i Sverige visar miljöer som 16 olika slags musikgrupper spelat i, från 1600-talet till 1970-talet. Barnen fantiserar om vilka människor det var som spelade vevlira och säckpipa, durspel och jukebox. De hör skillnaden mellan kungens musik och folkets musik, krogarnas och dansgolvens och minns att drängen Alfred i Emil-böckerna spelade durspel för hundra år sedan, när Lars Annersten påminner dem.

- Vi gillade när vi kunde ha gratis inträde, för en del kommer hit med sina barn flera gånger i månaden.

- Besöksfrekvensen har inte sjunkit nämnvärt sedan vi började ta inträde igen, för vi håller nere biljettpriserna så mycket som vi kan.

Musikmuseet har hållit till i det gamla Kronobageriet sedan 1979. Det bildades 1899 på initiativ av en instrumentsamlare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!