Dramatisk höst med nya pjäser

TEATER. Dramatens stora dragplåster i höst är Stefan Larssons uppsättning av "Lång dags färd mot natt". Men nationalscenen bjuder också på feministiskt manifest, gubbsjuk klassiker och åldrandets glädje och smärta. Manifestet har titeln "Scum" ("Society for cutting up men") och är Valerie Solanas vassa uppgörelse med patriarkatet.

Övriga2006-08-17 00:00
När nu "Valerie Solanas ska bli president i Amerika" har premiär på Dramaten, är det författaren och numera också dramatikern Sara Stridsbergs bok om den mytomspunna amerikanska feministen som har omarbetats till scenen.

Roman och pjäs

Skådespelerskan Ingela Olsson läste manifestet när det översattes till svenska för några år sedan och fastnade direkt för Sara Stridsbergs förord.

- Det var lika fantastiskt som manifestet och jag sade till Sara att jag tyckte hon skulle skriva en pjäs.

- Hon berättade att hon höll på med en roman om Valerie Solanas. "Vad synd" var min reaktion.

Men det blev en pjäs också, med Ingela Olsson i huvudrollen som Valerie Solanas. I en slags roadmovie blinkar neonskyltar i kapp med berättelser om Andy Warhol, prostitution och destruktivitet.

Klassiker på stora scenen

På Dramatens stora scen ska Eugene O’Neills klassiker "Lång dags färd mot natt" locka den stora publiken. Elverkets konstnärliga ledare Stefan Larsson regisserar och Börje Ahlstedt och Lena Endre gör två av rollerna.

- Den har ofta spelats i en traditionell, lite nostalgisk tradition.

- Vi vill se om det är möjligt att flytta fram den in i vår tid, utan att vi nödvändigtvis sätter på oss skinnkläder, säger Stefan Larsson.

Mindre känd, men ofta omnämnd som klassiker den med, är "Lulu" av Frank Wedekind. Huvudrollen som den omsvärmade och sexualiserade unga kvinnan, ständigt omgiven av män, görs av Livia Millhagen.

Josephson om åldrandet

En annan nyskriven pjäs är "Blomsterplockarn" av veteranen Erland Josephson, i Lars Ambles regi. Sex pensionerade skådespelare har kallats till
audition på Dramaten och börjar prata om gamla tider.

- "Varför skriver du inte om gamla människor, du har ju åldern inne" sade en god vän till mig. Det här handlar om att bli äldre. Det är något förskräckligt men har också sina poänger.

- Jag tror det handlar om att kombinera en väl bevarad barnslighet med den vishet man har vunnit, berättar Erland Josephson.

Även Dramatens barnscen, Unga Dramaten, satsar på urpremiärer i höst.

Lucas Svenssons "Klaus ont Erika" handlar om att växa upp med den tyske författaren Thomas Mann som pappa.

Leva och överleva

Men man behöver alls inte ha läst "Buddenbrooks" - det här är en pjäs för lite större barn om att vara storasyster och lillebror, och om att växa upp i ett hus där man alltid måste vara tyst.

För regissören Staffan Roos är det tredje gången han sätter upp en pjäs av Lucas Svensson.

- Hans pjäser handlar om att livet inte bara ska levas, det ska överlevas också. Lucas skriver om olika överlevnadsstrategier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!