Hemma i föräldrahemmet i Dalarna väntar en gedigen samling böcker från den egna barndomen. Även om karriären som formgivare snabbt tog fart har han hela tiden haft siktet inställt på något annat. Det är barnböcker som är den stora passionen. I London har han ett mindre bibliotek av nyare bilderböcker som han samlat på sig under sina resor.
Veckan efter sin konstexamen för fem år sedan gick han upp till Raben och Sjögren med ett bokförslag. I höst kommer hans tredje bilderbok, "Galleri Galosch". Hela tiden har han arbetat som illustratör. Mycket och hårt arbete har givit honom uppdragsgivare som Times och London Fashion Week.
- Egentligen köper jag tid. När det går bra för mig innebär det mer tid för mina barnböcker som är det mest personliga jag gör. Men det är också det som ger minst pengar.
Svårt med utvik
Några bilderboksläsare fick upp ögonen för Per Jose Karlen redan vid debuten med "Boken om känslor". Därefter kom "Boken om drömmar" med samma utvikbara uppslag och samma huvudpersoner.- I Sverige gör man inte böcker med utvik, det var det första jag fick höra hos förlagen. Biblioteken köper inte in flikböcker, de förstörs så snabbt och då tappar förlagen en stor del av köparna. Men jag hittade ett förlag som ville prova det.
Vill uppmuntra
"Galleri Galosch" slutar med en uppmaning till både barn och vuxna: Gör ditt eget galleri och fyll det med din egen konst!- Konstnären Pampusch säger "Alla kan måla" och så vill jag att boken ska vara, en uppmuntran. Färgerna vill jag ska vara som en godispåse. Det ska vara salt, surt, beskt och sött. En del tycker man om, annat förstår man inte. Helheten är god.
Konst, drömmar och känslor. Per Jose Karlen tar sig an svårgripbara, icke-fysiska ämnen som eggar fantasin. Nästa bok ska handla om filosofi. "Boken om att tänka mycket" är en filosofisk resa kantad av funderingar om allt och inget. Elementära frågor som "Var kommer regn ifrån?" får lite andra svar än de vi är vana vid.