Bibliotek privatiseras

Privatägt. Ett bibliotek i Nacka är på väg att bli privatägt. Personalen på Dieselverkstadens bibliotek vill ta över och driva verksamheten. Troligtvis säger kommunen ja.

Övriga2005-12-20 00:00
Nacka utanför Stockholm har länge arbetat för att så stor del av kommunens verksamhet som möjligt ska drivas privat. Nu ser man över kulturområdet, som hittills inte varit aktuellt för privatisering. Ett personalägt bibliotek ligger helt i linje med kommunens tankar.

Beslutet om övertagandet är uppskjutet till 15 februari, men kultur- och utbildningsdirektören Lena Dahlstedt säger att nämnden är positiv till förslaget.

- Nacka kommun har en grundläggande positiv inställning när personal vill driva verksamhet själv. Egentligen är kulturen ett av få undantag, där det inte har funnits privata aktörer.

Under våren ska hela kulturområdets finansiering ses över; musikskola, bibliotek, kulturcentrum med mera.

- Fråga är vilka former sådana samarbeten ska få. Dieselverkstadens bibliotekspersonal var snabba och vill inte vänta på den utredningen. Då tycker vi att de ska få prova på det. säger Lena Dahlstedt.

Tror på fler samarbeten

Margareta Swanelid, enhetsledare på Dieselverkstadens bibliotek i Nacka, tror att hon och resten av personalen bland annat skulle kunna samarbeta mer med kommersiella företag om biblioteket blev privat.

- Vi arbetar annorlunda internt jämfört med traditionella bibliotek och har avskaffat gamla arbetsmodeller. Vi hoppas kunna bli ännu mer flexibla, med exempelvis utökade öppettider.

Samtliga anställda på biblioteket vill vara med och driva företaget. En röst innebär en andel.

Ovanligt med privata bibliotek

Det finns bibliotek som drivs av föreningar och företag, men i dag finns inget offentligt kommunbibliotek som drivs privat. För 15 år sedan privatiserades biblioteket i Åre och togs över av ett företag som snart gick i konkurs. Liknande försök har följt i andra delar av landet, men inget har varit bestående.

- Det är ett svårt område att avtalsreglera. Då var kommunerna inte heller särskilt vana vid att lägga ut verksamhet på entreprenad. Nu har det gått tio, femton år och upphandlingskompetensen har säkert ökat, säger Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Niclas Lindberg.

Hans organisation har följt frågan och ser inget principiellt problem med att bibliotek drivs privat. Bibliotekslagen som trädde i kraft för några år sedan garanterar tillgänglighet, avgiftsfria lån och utbud - oavsett vem som driver biblioteket. Enligt Niclas Lindberg blir den lagen extra viktig när privata aktörer dyker upp.

- Bibliotek på entreprenad var tidigare en väldigt ifrågasatt fråga. Man var orolig för hur det skulle påverka avgiftsfria boklån, fjärrlån med mera. Sedan dess har bibliotekslagen kommit till. På det sättet är förutsättningarna bättre i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!