Pappan vill väl, men kväver sin familj med den goda viljan. På en rullskridskoklubb stöter familjen ihop med en främmande kvinna som de bjuder hem på korvgrillning. Genom snöfallet växer ”Kärlekens väsen” fram, en flera meter hög gestalt i form av countertenoren Viktor Priebe.
Det är i grunden en mörk historia, om än med mycket humor och lekfullhet. En familjeberättelse som slutar i djup tragedi. Det yngsta barnet är oraklet som ser vad som är på väg att hända.
Regissören Mellika Melouani Melani blev handplockad för uppdraget av librettisten Ann-Sofie Bárány.
– Helheten är så spännande. Min uppgift är att våga gå in i det, att hitta både det vardagliga och de stora temana. Jag vill jobba med det märkliga som finns i det vardagliga livet. Här är det humor, passion och kärlek, men också djupa avgrunder som öppnar sig. Sen har vi Norrbotten Neo, så det är i den klangvärlden vi rör oss, säger Mellika Melouani Melani.
Dirigenten Anna-Maria Helsing är väl förtrogen med Karólína Eiríksdóttirs musik. Operan ”BLY” är den isländska tonsättarens sjätte opera, och Anna-Maria Helsing har dirigerat de tre senaste.
Hon beskriver föreställningen som ett familjedrama som skiljer sig drastiskt från de andra operor som hon skrivit:
– Karólína Eiríksdóttir förstår handling och dramaturgi, sätter mycket av känslorna i rollkaraktärerna som kan dyka upp i orkestersatserna. Hon kan bädda för ett känsloläge med hur hon skriver musiken innan det händer, under tiden eller efteråt. Som operatonsättare är hon väldigt speciell, med stark integritet inför sitt eget tonspråk. Allt hon skriver är i sitt tonspråk starkt grundat i operatraditionen. Hon använder sig av bekanta verktyg och element som hon sen kryddar med sin atonalitet, säger Anna-Maria Helsing och utbrister:
– Och all denna humor som operan innehåller! Ibland är det svårt att dirigera för att det är så kul. Alla som har barn kan känna igen sig i syskonens sätt att gräla sinsemellan, men också den värme som finns. Och det kommer fram i musiken.
En liten gulbeige bil har en central roll på scenen. Den står på en axel så den kan snurras, inta olika positioner och byta skepnad.
– I en hemmascen blir den en soffa för fredagsmys och limbodans. Inuti bilen har vi även lite explicita scener. Bilen används hela tiden, som en grundförutsättning. Ibland är det inomhus och ibland utomhus, berättar Bengt Gomér som står för scenografi och ljusdesign.
Hela 24 scenbilder i skiftande miljöer ingår i föreställningen.
– Någon typ av naturalism finns med i materialet. Sen finns det ett gudomligt inslag, ”Kärlekens väsen”, och en katalysator i den främmande kvinnan som påverkar familjesituationen som en atomklyvning, säger han.
”BLY” har urpremiär i Piteå den 23 september. Sedan åker föreställningen på turné till Luleå, Lycksele och Umeå.