De första besökarna under bibliotekets stora kalasdag var Kullens förskola, samt Sofi Öhrberg och hennes mamma Karina Åberg.
- Vi är hemma idag för att Sofi har varit sjuk. Det händer så mycket på bibloteket i dag att vi får gå hit flera gånger, sa Karina Åberg och fick medhåll av sin dotter.
Båda förärades var sin ros, vilket de första 200 besökarna fick.
Kullens förskola arbetar för närvarande med temat Öjebyn, så promenaden till biblioteket och därifrån ingick i kunskapsinhämtandet.
- Vi kom hit både för det och för att jag läste i Piteå-Tidningen att det är jubileumsfirande i dag, sa förskollärare Maria Skarin.
Bokutdelning
Öjebyns bibliotekarie Björn Andersson, som bland annat läste sagor för barnen och skötte fiskdammen, såg också till att dela ut böcker gratis tillsammans med biblioteksassistenterna Mona Cramer och Maria Flinkfelt. Både inom ramen för länsbibliotekets bokutdelningskampanj på offentliga platser i hela Norrbotten, och i en egen så kallad "bookcrossing" inne på det egna biblioteket.
- Vi kommer att ha en särskild hylla för de fria böckerna, så att våra besökare kan välja. Kanske de som läst vill sitta här och diskutera böckerna med varandra. Jag tror att många bokläsare längtar efter en sådan möjlighet, sa Maria Flinkfelt.
Lyckad konstsatsning
Enligt Björn Andersson finns ingen ordentlig historik över Öjebyn, och än mindre om biblioteksverksamheten, nedtecknad.
- Den senare har tidiga rötter i sockenbibliotek och folkrörelsedito. Efter sammanslagning och några lokalbyten hamnade biblioteket på sin nuvarande plats hösten 1970. Konsthallsverksamheten startade som ett försök hösten 1990 och kom att bli permanentad eftersom efterfrågan på utställningslokaler hela tiden varit stor och vårt alternativ snabbt blev populärt.
Månadens utställare i konsthallen heter Emilia Lindberg, 28. Hon har flyttat från uppväxtstaden Stockholm till Gävle, där hon arbetar som tatuerare när hon inte målar eller reser runt i landet och har utställningar. Den nu aktuella innehåller många bilder som associerar till cirkusliv och burleska teatrar, alla med kvinnor som huvudmotiv - ofta i sällskap med djur.
- I år är åtta utställningar inbokade för mig. 2009 hade jag min första separata och ju fler utställningar jag har desto mer vill jag måla. Måleriet går alltid först. Att jobba som tatuerare fungerar bra, för det är fritt med tider och dagar. Jag hyr en plats som jag inte behöver betala för när jag inte är där.
Emilia Lindberg har gått två ettåriga utbildningar på Nyckelvikskolan i Stockholm. Där hade hon en lärare som avrådde henne från att gå konsthögskola om hon ville bevara sin mycket personliga stil.
- Jag lydde rådet och hade läraren som mentor. Det går bra, folk köper min konst.