Pampig körkonsert på gång

Klassisk stråkmusik blandas med musik från kända operor, musikaler och filmer, när Norrbottens körsångarförbund slår på stort med en galakväll i slutet av februari nästa år. 15 olika medlemskörer, plus ett par andra, en dirigent, en pianist och Luleå Symfoniorkester, är med i satsningen.

Repetition i Framnäs folkhögskolas aula inför konserten ”Euforiskt” med undertiteln ”Klassiker men inte bara Klassisk”. Den stora kören har fått namnet Northern Light.

Repetition i Framnäs folkhögskolas aula inför konserten ”Euforiskt” med undertiteln ”Klassiker men inte bara Klassisk”. Den stora kören har fått namnet Northern Light.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2015-11-26 22:04

En bra konsert med musik som publiken känner igen och som är kompetensutvecklande för koristerna och dirigenterna i länets körsångarförbund. Så tänkte dess vice ordförande Morgan Stenberg och sekreterare Marie-Charlotte Bergh när det blev dags att göra verklighet av en länge närd idé om en större satsning för medlemmarna.

– Förra året satt Morgan och jag och funderade på vilken musik som kunde vara lämplig. Vi ville göra något riktigt storslaget och mig veterligt är det mycket ovanligt att alla de här genrerna blandas i en och samma konsert, säger Marie-Charlotte Bergh som är projektets ledare.

Geografiska hinder

I budgeten gavs utrymme för 110 korister från alla medlemskörer i länet. I praktiken nappade 15 av de 19 aktuella körerna och uppemot 70 sångare har troget varit med på repetitionerna.

– De allra nordligaste medlemskörerna är inte med på grund av avståndet. De flesta kommer från Piteå, Luleå och Boden. Vi har också fått förfrågningar från andra körer som hört talas om vårt projekt, exempelvis kyrkokörer.

– Snapsakademin, en kör med ett 20-tal sångare från Luleå tekniska universitet kommer att vara med. De börjar öva med oss efter nyår, säger Marie-Charlotte Bergh.

Populära låtar

Ur konsertrepertoaren kan nämnas "Hallelujakören" ur Händels "Messias", "Brudkören" ur Wagners "Lohengrin", "Barcarole" ur Offenbachs "Hoffmans äventyr", "Gråt inte mer Argentina" ur "Evita", "Memory" ur "Cats", båda sistnämnda med musik av Andrew Lloyd Webber, Leonard Bernsteins "America" ur "West side Story", med flera.

– Många korister säger att det här är det roligaste de gjort. Vi repeterade först musikalmusiken och nu i höst operadelen. Efter nyår börjar repetitionerna tillsammans med orkestern.

– Alla har även kunnat förbereda sig via MP3-filer, antingen på egen hand eller i grupper, säger Marie-Charlotte Bergh.

Norrskensnamn

Morgan Stenberg är konferencier vid konserterna och Anders Lundström från Umeå dirigerar. Han är operasångare och går nu masterutbildningen i dirigering vid musikhögskolan i Piteå.

Arrangemangen före symfoniorkesterns operastycken har skrivits av elever på Framnäs folkhögskolas klassiska linje.

– I deras utbildning ingår att skriva partitur för symfoniorkester, men det brukar ju stanna vid det. Nu får de skriva till en riktig föreställning, så det är kompetensutvecklande även för dem, säger Marie-Charlotte Bergh.

När projektkören skulle få ett namn skickade koristerna in förslag som nästan uteslutande handlade om norrsken.

– Vi fastnade för Northern Light, som kan betyda både nordiskt ljus och norrsken, säger Marie-Charlotte Bergh om det engelska namnvalet.

Tillgänglighet

Hon tipsar också om att det vid konserten i Piteå finns planer på att nyttja den inspelningsteknik som finns i konserthuset, så att institutioner som har teknik att ta emot sändningen kan ta del av galakvällen.

– Piteå älvdals sjukhus och Sunderbyns sjukhus har tekniken. Eventuellt också några äldreboenden. Vi kommer även att se till att lokalerna är lättillgängliga för så många som möjligt, så att funktionshindrade kan komma utan problem.

– Texten till alla stycken visas på en stor skärm, i första hand för de vuxendöva som kan höra musiken men inte urskilja orden.

Berikande repetitioner

I Kulturens hus i Luleå och Acusticum i Piteå blir det alltså två stora föreställningar med cirka 80-85 vokalister i blandad kör. Den yngsta sångaren är drygt 20 år och den äldsta drygt 80. Med ett 50-tal symfoniker blir det omkring 130 personer på scenen.

– Projektet har redan varit så berikande att vi inte vill att allt ska upplösas efter de pampiga konserterna. Vad den här stora satsningen utmynnar i återstår att se, kanske formas någon förslagsgrupp som tar tag i det, säger Marie-Charlotte Bergh.

Hon tillägger att ett av målen med projektet "Euforiskt – Klassiker men inte bara Klassisk" är att främja god hälsa, eftersom forskning visat att körsång har positiva hälsoeffekter.

– Att sjunga i kör främjar både den mentala och fysiska hälsan enligt flera forskningsrapporter, påminner hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!