Nordliga landskap i olja

Ljuset och de rikliga tonskiftningar det ger färgerna, är påfallande centralt i Rolf Nilssons bildspråk. Efter flera års uppehåll från måleriet, ställer han på nytt ut i Öjebyns konsthall och det är oljemålningar i ganska stora format som han visar.

Rolf Nilsson ställer ut i Öjebyn.

Rolf Nilsson ställer ut i Öjebyn.

Foto:

ÖJEBYN2011-09-06 06:00

Denna gång visar Rolf Nilsson landskap som ter sig storslagna vare sig motiven är hämtade från hembyn Böle, Rapadalen, Lofoten, Klöverträsk, eller andra platser han sökt sig till sedan i februari i år och fram tills för en vecka sedan. Den sista oljemålningen hade alltså knappt hunnit torka vid lördagens vernissage.

- Jag har försökt få till en enhetlig utställning sedan i januari när bibliotekarien Björn Andersson undrade om jag inte skulle ställa ut här igen.

- Då hade jag kommit igång med måleriet efter ett uppehåll på fem år. Saknaden blev så stor när min fru dog att jag kom av mig helt, berättar Rolf Nilsson.

En av hans söner fick honom på andra tankar till slut:

- När han fyllde 50 år i slutet av juni ifjol undrade han om han inte kunde få en tavla i födelsedagspresent. Då kunde jag inte säga nej och sedan kändes det roligt att måla igen.

Lasyr men inte tjära
Rolf Nilsson målar i olja eller akvarell och i den nu aktuella utställningen är det alltså olja som gäller. Men målningarna är inte grundade med tjära - en metod han ibland använt för att få fram djupare färgklanger än vad som annars är möjligt.

- En nackdel är att tjäran mörknar med tiden och då förändras färgerna också, en annan är att tavlorna luktar länge. Men om man laserar ovanpå oljan får man fram fler färgtoner, så det brukar jag göra.

- Akryl däremot, passar inte mig. Det är för karamellaktigt, man måste blanda lite svart i varenda färg för att det inte ska bli för skarpt. Nä, akryl passar till affischer och reklam och sånt, men inte till måleri. Den enda fördelen med akryl är att den torkar snabbt, men resultatet blir som en död plastyta, säger Rolf Nilsson.

Började tidigt
Han har rötterna i Boden och började måla tidigt eftersom hans storebror Alf gjorde det.

- Jag ville göra allt som han gjorde, så jag var tolv år när jag började måla olja. Och jag hade till och med en lärare i skolan som tillät mig att måla med oljefärger.

- När jag var fjorton började min syster arbeta i en färghandel. Vi köpte färgpulver i påsar och blandade färgerna själva, med terpentin och lim. Det var billigare än att köpa färdigt.

Med tiden blev Alf och Rolf Nilsson lokala kändisar.

-  De var bland annat kända för sina akrobatiska kunskaper. De målade också och inspirerades av den konstnärskoloni som fanns i Boden vid den tiden, med Stig Winnerskog, Bert Linné, John Thorgren, Stig Sandberg, med flera, säger Björn Andersson.

Uppskattad
Han har sett hundratals konstnärer som på hans initiativ ställt ut under de två decennier Öjebyns bibliotek haft egen konsthall. Om den nuvarande utställaren säger han:

- Rolf hör till de mest uppskattade konstnärer som ställt ut här genom åren.

Alf Nilsson bor numera utanför Göteborg, han har varit yrkesverksam som skådespelare. Tidigare brukade bröderna ha gemensamma utställningar i Böle.

- Det kan vi inte ha längre, brorsan är för gammal för det. Men han har varit här och tittat på min nya utställning och det tycker jag är roligt, säger Rolf Nilsson.

Själv har han först arbetat som folkskollärare och senare, efter en del vidareutbildning, som teckningslärare (bildlärare) vid Sjulnässkolan.

FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!