Mästarstudenterna gillar atmosfären

Festspel i Pite älvdalSöndag kväll och i aulan på Framnäs folkhögskola sitter ett 30-tal förväntansfulla deltagare. En del träffar varandra för första gången, andra är vänner sedan tidigare men gemensamt för dem alla är spellusten och förväntningarna som fyller salen med en bubblande energi. När kurserna är igång ska antalet studenter på de sex kurserna vara närmare femtio. Ilona, Welmoed och Marie-Louise är några av dem.

Marie-Louise Klestrup Röijezon har spelat viola sedan hon var sju år. Under festspelen deltar hon i Mihaela Martins kammarmusikkurs.

Marie-Louise Klestrup Röijezon har spelat viola sedan hon var sju år. Under festspelen deltar hon i Mihaela Martins kammarmusikkurs.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2008-07-02 06:00

Längst fram i aulan står Håkan Ekman, blivande vd men i år ännu i rollen som kurskoordinator, och svarar på en kanonad av frågor. Finns någon cembalo på Framnäs? Hur blir det med privata lektioner? Kafferaster? Och när kommer egentligen violinmästaren Mihaela Martin? Språken som studsar mellan aulaväggarna är många och Ekman växlar ledigt mellan svenska, engelska och finska i sina svar.
I samma kupé
När de flesta lämnat salen för att bekanta sig med omgivningarna - det ryktas om bastubad - slår vi oss ned med Ilona Saura och Welmoed Bosvold, två av Ronald Bräutigams pianostudenter. De känner inte varandra sedan tidigare men som av ett högoddsigt sammanträffande hamnade de i samma kupé på tåget.
- Det var märkligt, säger de båda leende. När vi började prata förstod vi att vi skulle läsa precis samma mästarkurs.
25-åriga Ilona kommer från Vänersborg och det spanskklingande efternamnet har hon efter pappan från Uruguay. Spanskan har hon också fått träna på under sina fem år i Barcelona, där hon studerat vid konservatoriet.
- Att få uppleva en så stor stad var spännande men hetsigt, berättar Ilona som till hösten hamnar i Italien.
Där ska hon läsa en diplomutbildning för ingen mindre än Konstantin Bogino. Men eftersom det innebär närvaro endast ett fåtal gånger per termin tänker hon sig också en annan bas för sitt musicerande: Piteå.
- Ja, jag söker till musikerutbildningen i höst. Festspelen blir en bra möjlighet att testa musiklivet i norr, tycker Ilona som spelat piano i snart tjugo år och tidigt var intresserad av klassisk musik.
En liknande bakgrund har 34-åriga holländskan Welmoed Bosvold. Mamman tog pianolektioner och blev ofta bortputtad från tangenterna av dottern, som enligt egen utsago var mer begåvad. Men för Welmoed fanns ett annat karriärval.
- Pianist eller ståuppkomiker var mina drömyrken. Och det är väl fortfarande inte för sent att byta inriktning, säger hon.
Sissela Kyle är idolen
Frågan om hon tänker sig att bli en ny Victor Borge slår hon dock ifrån sig.
- Nej, han är oefterhärmelig. Min idol är snarare Sissela Kyle, en knäppis precis som jag.
Man kan undra varför en holländsk pianist beundrar Kyle och förklaringen är att Welmoed bott i Göteborg sedan 2000 och dessutom har ett "Sweden-freak" till pappa.
- Ni svenskar är lyckligt lottade. Holland är så tätbefolkat men här kan man njuta av skog och fantastisk natur.
Det är inte första Piteå-besöket - under festspelen 2005 deltog Ilona i Liisa Pohjolas mästarkurs. Hon gillade stämningen och den här gången hoppas hon få tips av sin landsman Bräutigam angående sin stora motståndare, scenskräcken. Dessutom ska hon koncentrera sig på Robert Schumanns "Kreisleriana, opus 16".
- Det är mitt drömstycke. Och Schumann var också rätt knäpp...
Hög nivå
I foajén träffar vi en lärarstudent vid musikhögskolan, violasten Marie-Louise Klestrup Röijezon, ursprungligen från Danmark. Hon ska läsa kammarmusik för Mihaela Martin.
- Det är kul med internationell undervisning på så här hög nivå och jag ser fram emot att träffa Mihaela.
Att Marie-Louise hamnade i Sverige har sin förklaring. Hon träffade sin svenska man på krogen i Köpenhamn. Han tog med henne hem och här blev hon kvar och studerade.
- Nu har vi varit gifta i tolv år och jag stortrivdes i Härjedalen där vi bodde.
Men nu är hon alltså Pitebo och kommer så att förbli i höst då hon byter till en konstnärlig kandidatutbildning.
Mästare som återvänder
En av mästarna under årets Festspel heter Neil Mackie och är inget nytt ansikte i Piteå , redan för 20 år sedan var han här och 2003 ledde han senast en mästarkurs.
Sångaren från Skottland talar varmt om atmosfären, hjälpsamheten och sammanhållningen under festspelsveckan. Och han ser med glädje fram emot att höra sina studenter.
- Sång är ett sådant unikt instrument. Man kan omöjligt tvinga in nya tekniska färdigheter och 85 procent är helt sångarens eget arbete.
Mästarkurserna pågår under hela veckan, med lunchkonserter på Framnäs folkhögskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!