Mästarkurserna är fortfarande angelägna
Festspel i Pite älvdalFör Sven-Erik Sandlund, ansvarig för vilka instrument som ligger i fokus för mästarkurserna samt vilka mästare som kommer, är kurserna fortfarande stommen i festspelen.- När det gäller sommarkurserna har vi märkt att om mästarna en gång kommer hit vill de alltid komma tillbaka, säger han.
- Vi har alltid en sångkurs, en stråkkurs och en pianokurs. Sedan tittar vi på vilka tillägg som kan göras, som till exempel gitarr och blås, säger han.
Inte högtravande
Sven-Erik Sandlund är medveten om att verksamheten vid mästarkurserna kan omtalas som en exklusiv klubb, något för de redan insatta, men han vill tvätta bort den finkulturella stämpeln.
- Mästarkurserna är inte högtravande, de är kort och gott ett arbete. Mästarna är ödmjuka och fantastiska människor.
Inför kurserna är processen rätt omfattande innan mästarna och studenterna anländer. Bland annat ska ett urval av studenternas ljudprov och meritförteckningar göras. Antalet deltagare slutar på cirka tio i varje kurs.
- Det är något av en master class-filosofi som tillämpas. Alla sitter med, lyssnar och övar.
Möjligheten att få undervisa lockar långväga mästare till Piteå.
- Väljer lärare gör jag inte helt ensam, utan jag har väldigt mycket kontakt med kollegor både i landet och utomlands. Ibland är det krångligt, ibland går det bra att sätta ihop alla kurser. När det gäller sommarkurserna har vi märkt att om mästarna en gång kommer hit vill de alltid komma tillbaka, säger Sven-Erik Sandlund.
Ger konserter
Mästarkurserna resulterar bland annat i lunchkonserter under festspelsdagarna. Mästarna håller vid sidan om kursverksamheten också konserter. Som exempel kan nämnas Frans Helmerson och Mihaela Martin som ingår i Michelangelokvartetten som håller konsert lördag kväll i Studio Acusticum (läs mer om kvartetten i artikeln nedan).
På frågan om inte begreppet mästarkurs låter ålderdomligt svarar Sven-Erik Sandlund att han tycker det är okej när det handlar om klassisk musik.
- Vi har haft jazz-kurser också, då har begreppet varit workshops, men jag tycker fortfarande att mästarkurser låter aktuellt för den klassiska musiken.
Kursledare från början
Han tycker att begreppet sätter en nyttig krav-nivå också, som deltagarna lever upp till.
Från början var Sven-Erik Sandlund ledare för kurserna, som då inte gav några högskolepoäng. Två år senare, när han tillsammans med sin fru, Ulla-Britt Sandlund, var producent för festspelen, gjordes mästarkurserna om för att ge just högskolepoäng.
I dag ger en veckas arbete 7,5 högskolepoäng för studenterna. Sedan en tid tillbaka hålls mästarkurser vintertid också, men då vid musikhögskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!