Klara färger med utgångspunkt från de medverkande artisternas ursprung präglar konsttvåornas kreativa process, som pågår in i det sista.
De har arbetat utifrån temat ”Mattor som mångfaldens stigar”. Precis som det låter ingår en hel del mattrasor i olika versioner.
I våras fick Monica Goossens förfrågan från lärarkollegan Dan Engman, Pitefolks eldsjäl. Tidigare har studenter vid den nedlagda Upplevelseutbildningen på universitetets campus i Piteå gjort utsmyckningarna och välkomnat publiken under festivalen.
Monica Goossens är van att tänka tredimensionellt som scenograf (för Piterevyn) och tackade ja utan att tveka.
Skapar rum
– Det är roligt att jobba mera rumsligt än vi annars gör och vaktmästarna här på Framnäs ska hjälpa oss att sätta upp allt, säger hon.
– Vi fick projektet vid terminsstarten, men började arbeta med det här för en månad sedan vid sidan av annat.
– Vi hade en första idéskiss som grund, men den har vi gått ifrån ganska mycket, säger Andreas Lundgren.
Folklorepipor
Den första som presenterade en idé var Britt-Inger Lindholm.
– Jag förknippade direkt Acusticum med orgeln, så jag tänkte att vi kan göra folkloristiska orgelpipor, säger hon.
Monica Goossens visar resultatet – återanvända papprör som fått mönster och ska hänga från taket.
– När vi fick veta vilka som skulle uppträda tog vi fram deras flaggor. De klara färgerna i romska, tornedalska, samiska och svenska flaggorna är gemensam nämnare i det vi gjort, säger Kristina Norgren.
– Ingen risk för att det ska kännas grått och tråkigt! konstaterar Alexandra Nyman.
Textilhantverk
Hon hör till den majoritet av klasskamraterna som varit med på Pitefolk förut, i egenskap av publik.
– Jag är smågalen i allt som handlar om olika kulturer, så det har varit roligt att vara med och skapa en atmosfär kring Pitefolk, säger hon.
Saga Gabrielsson Nyberg och Ann-Britt Stoltz ägnade den gångna sommaren åt att klä galgar och virka stolsitsar av mattrasor.
Textilier som också använts till lampskärmar och något som gruppen kallar festspiror (kan även användas som fågelskrämmor tipsar Saga Gabrielsson Nyberg).
– Vi ska också lägga ut färdigvävda trasmattor som symbol för mångfaldens och livets stigar, säger Monica Karlsson.
Picknickhörna
Utöver de egna skapelserna ska dekor och möbler från Repris återvinningsmarknad hyras. På avsatsen ovanför trappan i Acusticums foajé planeras en avdelning med sittplatser och bord.
– Där ska man kunna slappna av och alla som har med sig mat kan ha picknick där, säger Monica Goossens.
– Vi har en budget på 1000 kronor att röra oss med, så det krävs en hel del kreativitet, konstaterar Saga Gabrielsson Nyberg.
Samtliga intygar att det är inspirerande att arbeta med Pitefolk och de flesta kommer att vara på plats under lördagen.
Under PTs samtal med konsttvåorna fortsätter de kreativa infallen att flöda. Bland annat om vad som sedan ska hända med alla skapelser som de lagt ned möda och tid på.
– Det ena ger det andra, som Anita Lindfors säger.
Flyktinghjälp
En utställning om mångfald planeras där alstren ska säljas till förmån för flyktinghjälp. Hon föreslår att etableringsklassen på Framnäs, med 18 nyanlända personer, kan få vara med och skapa utställningen.
Idén mottas med entusiasm och leder i sin tur till Monica Goossens förslag att var och en kan bli fadder till en flykting.
– Konsten kan vara ett sätt för oss och dem att lära känna varandras kulturer. Vi kan så ett frö till något, folkhögskolan är ju folkbildare, säger Anita Lindfors och får unisont medhåll.