Festspel på turné i länet

Fyra av dem som studerat vid festspelens Sommarakademi på Framnäs folkhögskola, har valts ut för den populära turnén i länet som tar vid när festivalen avslutats i Piteå. Det gjorde den i går och Susanna Lindmark kan göra en första reflektion över sitt första år som vd och konstnärlig ledare.

Cathrine Kullbrandt fick ta emot en check på 5000 kronor. Här flankeras hon av Festspelens Susanna Lindmark och Sparbanken Nords Anette Larsson.

Cathrine Kullbrandt fick ta emot en check på 5000 kronor. Här flankeras hon av Festspelens Susanna Lindmark och Sparbanken Nords Anette Larsson.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2013-06-20 06:01

Med den sista lunckonserten i folkhögskolans aula och stipendieutdelning, avslutades Festspelen i Piteå i går.

Men bara nästan, för precis som de senaste åren blir det en fortsättning kommande vecka, med en turné i Norrbotten.

Några utvalda studenter från Sommarakademin besöker kyrkor på fem orter, tillsammans med pianisten Thomas Rudberg från Stockholm och turnéledaren Kajsa Enqvist.

Alla som antas till kurserna på Framnäs har chans att söka en plats i turnétruppen genom att skicka in audio- och videomaterial.

Sedan Susanna Lindmark tittat på det och ”rådgjort med kloka människor” som hon säger, har gruppen utsetts utifrån såväl musikalitet som genrer. Sedan har konsertprogrammet utformats tillsammans med

de utvalda, som fick uppdraget för några dagar sedan.

Skicklig kvartett

De turnerande är:

Eira Sjaastad från Oslo, har studerat där, samt gått mästarkursen i sång för Katarina Dalayman. Är 23 år – så pass ung att hon inte vet om hennes röst utvecklas till mezzosopran eller sopran.

Flöjtisten Tove Edqvist från Umeå som i vår blev klar med sin kandidatutbildning i Stockholm och under Festspelen har studerat för Sven-Erik Sandlund och Tobias Carron.

Riksspelemannen Maria Wernberg från Örnsköldsvik, vars akademipedagoger varit violinisterna Christian Svarfvar och Sten-Johan Sunding.

Cellisten Nuri Oh från Sydkorea som avslutade sina musikstudier i London för två år sedan och nu bor i Stockholm, och som under Festspelen studerat för Marko Ylönen.

Med undantag från Maria Wernberg (och Kajsa Enqvist förstås) hade ingen i gänget, inklusive Thomas Rudberg som varit instuderare och ackompanjatör på Sommarakademin, varit i Norrbotten förrän de kom till årets festspel.

Förutom studierna har de ägnat tid åt att repetera in sina respektive stycken i turnéprogrammet och i helgen blir det gemensamma repetitioner.

– Vi behöver samköra allt, säger Eira Sjaastad som njuter av att hennes framtid är som en öppen bok.

– Det är spännande!

Tove Edqvist klagar i likhet med de övriga på alltför många mygg, men annars tycker hon att Sommarakademin varit en positiv upplevelse.

– Mycket att göra, men jättekul, summerar hon och säger att hon i framtiden hoppas kunna leva på musik i någon form.

Maria Wernberg när samma förhoppnning om att försörja sig som musiker, liksom Nuri Oh.

– Jag vill bli konsertcellist, säger hon bestämt och tillägger att hon vet att det betyder mycket turnerande.

På söndag 23 juni inleds turnén i Arvidsjaurs kyrka. Den fortsätter sedan i tur och ordning till en kyrka om dagen till och med torsdag 27 juni: Arjeplogs, Övertorneås, Älvsbyns, samt Domkyrkan i Luleå.

Festspelen i Piteå samarbetar med de lokala församlingarna för att genomföra turnén, som stöds av Norrbottens läns landsting.

Noggrann planering

Årets sista lunchkonsert under festspelsflagg inleddes med att en av studenterna vid Sommarakademin fick ett stipendium. Cathrine Kullbrandt, klarinettist från Boden som nu studerar i Göteborg men innan dess gjort hela sin musikaliska resa i länet – från kommunala kulturskolan till musikgymnasium och Norrbottens Ungdomssymfoniker – fick 5000 kronor av Sparbanken Nord.

– Hon är ung och lovande och har anknytning till regionen, precis som det står i villkoren för stipendiet.

– Hon är också ambitiös och en tydlig interpret med vacker ton, säger Susanna Lindmark.

När hon ser tillbaka på sitt första festspel med nuvarande uppdrag hyllar hon medarbetarnas insatser och säger att det varit till stor hjälp att hennes föregångare lämnade över ett väloljat maskineri.

– Jag är glad över att jag gjorde en noggrann planering med tider för allt, det flöt på bra. Just nu känner jag mig trött, men glad också. Musiken har varit fantastisk och I stora drag är jag nöjd med besöksantalet.

Blandad publik

Susanna Lindmark konstaterar att konserterna har varit välbesökta, även om det gärna hade fått komma fler till Borggården, som var den mest kostsamma satsningen. Om det gick ihop där vet hon inte ännu.

– Målet är förstås att ha proppfullt på allt men jag ångrar ändå inte att vi placerade Norrbottens kammarorkester och Anders Berglund på Borggården tillsammans med Uno Svenningsson.

– Det var en blandad publik i åldrar från två år upp till 80, varm, glad och härlig.

Hon är extra nöjd över att Luleå Internationella Kör kunde komma, men säger att alla artister gjort bra spelningar.

Till exempel Lise och Gertrud som var extra taggade i en fullsatt Black box, eller Quilty som gjorde en energifylld spelning på M/S Laponia, kyrkokonserten med duon Norrland och barnkonserten, för att nämna några som PT inte bevakat.

Festspelen Turnéprogram

E Grieg: ”Ku-lok” samt första satsen ur hans andra sonat för violin.

P Sancan: ”Sonatine för flöjt”.

JS Bach: ”Cellosvit nr 6, Prelude”.

F Schubert: första satsen ur ”Arpeggione Sonata”.

CPE Bach: Första och tredje satsen ur ”Solosonat för flöjt i a-moll”.

R Strauss: ”Morgen”

S Barber: Sure on this shining night

Nocturne

Ett par traditionella polskor från Sverige börjar och avslutar programmet.

Källa: Festspelen i Piteå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!