Videon är inte längre tillgänglig
Sjätteklassarens vidsynta svar på vad som först dyker upp i tanken när han hör ordet islam är typiskt för norrbottningar, enligt Rizwan Ahmad Afzal. Han är imam i den norrländska församlingen av Ahmadiyya muslimska samfundet i Sverige och har sitt säte i Luleå.
– Här i norra Sverige möter jag nästan bara vänligt sinnade människor, som har mera positiva tankar om islam än på andra platser jag varit. Söderut dyker oftast frågor om kriget och slöjan upp först av allt, säger han.
Rizwan Ahmad Afzal presenterar vandringsutställningen ”Kärlek för alla, Hat mot ingen” i Öjebyns konsthall. Den ingår i Ahmadiyyas kampanj ”Stoppa krisen” och sammanfattar islams fredsbudskap.
– Vi tycker att vår religion smutskastas av våldsbejakande människor som säger sig representera islam, så vi vill visa fakta. Våld har ingen grund i Koranen.
– Vi hoppas också kunna bidra till att förhindra fler rekryteringar till terrororganisationer, säger Rizwan Ahmad Afzal och syftar främst på Daesh som ju själva kallar sig IS – Islamiska staten.
I Norrbotten har utställningen vandrat från Luleå till Boden, Hortlax och Piteå. I mars är det Rosvik som står på tur. På måndag kväll håller Rizwan Ahmad Afzal också en föreläsning om islam i Öjebyns bibliotek.
– Utställningen har blivit väl emottagen överallt. Men i Boden var det faktiskt en ensam muslim som blev arg över innehållet. Han ifrågasatte särskilt vår broschyr ”Muslimer för fred” och undrade hur det kan vara tillåtet att visa sådant, säger han.
Bibliotekarien i Öjebyn, Josefin Berggren, konstaterar att det inte hör till vanligheterna att religiösa samfund ställer ut på bibliotek.
– I det här fallet har vi valt att ta in utställningen eftersom ämnet är väldigt aktuellt, säger
Bland världens muslimer finns 73 olika inriktningar och Ahmadiyya är en av flera sunnimuslimska grenar.
– Trots att endast några få procent av världens muslimer sympatiserar med de våldsbejakande extremistiska grupperna, ges deras bild av islam stort utrymme i media. Genom att ta in den här utställningen/föreläsningen hoppas vi kunna bidra till en mer nyanserad bild av islam, säger Josefin Berggren och tillägger:
– Kanske kan det bidra till att motarbeta islamofobi i samhället. Frågestunden ger också möjlighet för alla som känner sig rädda eller bara nyfikna att ställa sina frågor. Vi hoppas att det kommer besökare och att det kan bli en diskussion.