Björn Andersson har mött så gott som samtliga invånare i Öjebyn via bibliotekets regelbundna samarbete med grundskolan, som pågått sedan 1970-talet. Upplägget där bibliotekarien möter elever från olika årskurser vid Solanderskolan och pratar om böcker varannan vecka, kallas Pitemodellen eftersom någon nationell motsvarighet knappast finns.
– Jämfört även med stora städer är den höga frekvensen unik, men det krävs en hel del arbete och resurser, säger Björn Andersson och tillägger:
– Jag har ägnat mycket fritid åt att skaffa mig själv en litterär repertoar, så att jag kan inspirera till läsning.
Josefin Berggren har rötterna i Älvsbyn och flyttade till Piteå 2002. Hon arbetade som förskollärare 1994-2011, sedan omskolade hon sig till bibliotekarie.
– Det känns som om jag alltid har varit på väg till biblioteket. I sjunde klass praktiserade jag på bibblan i Älvsbyn och har längtat efter det här yrket sedan dess.
Hon har inga planer på att släppa samarbetet med skolan, trots att värdet på anslagen är ungefär hälften så stort som på 1980-talet. Böckerna slits mycket eftersom de ständigt är utlånade, så bokinköp är en märkbar utgiftspost.
– Att komma hit till Öjebyns bibliotek känns kul eftersom barnverksamheten är så omfattande. Mötena med skoleleverna tycker jag är den roligaste biten i jobbet, men den tar mycket resurser. Ekonomin gör det svårt att köpa mindre uppsättningar av titlar.
– Om vi inte kan erbjuda den bok barnen känner lässug för, tappar de intresset helt. Vi gör ju det här för att skapa läslust, så vi måste kunna erbjuda böckerna vi berättat om, Josefin Berggren.
Björn Andersson har även introducerat sin efterträdare i samarbetet med Språkslussen, som startade i Solanderskolans lokaler 2012. Den individuella undervisningen riktar sig till nyanlända elever, med fokus på svenska språket.
– Där behöver resurserna för de tio största språken samordnas, för ansvaret ligger på länsnivå. Från bibliotekets sida informerar vi till exempel om hur man får tag på böcker på olika språk och att det går att läsa tidningar på nätet. Intresset för parallell läsning av samma text på svenska och modersmålet är stort, så vi hjälper till med att hitta översatta böcker, säger Björn Andersson.
Både han och Josefin Berggren gläds åt att besöksfrekvensen till Öjebyns bibliotek ökat de senaste åren, däremot lånas färre exemplar per gång. Men i den statistiken ingår inte e-boklån.
– Pappersböcker är fortfarande mest efterfrågade och utlånade och jag tror att det kommer att förbli så, säger Björn Andersson och får medhåll av Josefin Berggren
Hon säger att hon gärna håller igång verksamheten i Öjebyns konsthall också, som är inrymd i bibliotekshuset och startades av Björn Andersson på 1980-talet.