Apap tillbaka i länet

Gilles Apap, världskänd violinist full av hyss som han gärna underhåller sin publik med, gästar Norrbotten för tredje gången. En lång turné med kammarorkestern väntar och efter de dagliga repetitionerna med den åker Gilles Apap till Framnäs för att spela folkmusik tillsammans med studenter.

Förstaårseleverna Anton Jeppsson från Lund på bastuba går folkmusiklinjen och cellisten Ebba Lundin från Stockholm går klassisk linje på Framnäs folkhögskola. De och 14 andra studenter ägnade tisdagskvällen åt att musicera med Gilles Apap och sin lärare Dan Engman.

Förstaårseleverna Anton Jeppsson från Lund på bastuba går folkmusiklinjen och cellisten Ebba Lundin från Stockholm går klassisk linje på Framnäs folkhögskola. De och 14 andra studenter ägnade tisdagskvällen åt att musicera med Gilles Apap och sin lärare Dan Engman.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2015-09-08 21:56

Videon är inte längre tillgänglig

Rummet på folkhögskolan där 16 unga musikanter och läraren Dan Engman har samlats för att spela med Gilles Apap, har slut på luft och temperaturen är i stigande. Ändå är det mycket motvilligt de närvarande går med på en kort paus efter mer är en timme, för alla har roligt och vill vara kvar i svänget.

En del studerar på folkhögskolans klassiska linje, en del på folkmusiklinjen och fyra har i höst börjat på musikhögskolan.

Musikdelning

Ebba Lundin går första året på klassisk linje och spelar cello.

– Gilles Apap spelar mycket klassisk musik på sina konserter, men han gillar folkmusik också och det tycker jag är kul för jag tycker om båda delar själv.

– Det är roligt att spela med honom, för han spelar så fritt. Han spelar utan noter och lyssnar istället, beskriver hon.

Gilles Apap säger att det roligaste han vet är att dela musik med varandra och till exempel inte skulle ha något emot att få kammarorkestern att spela lite folkmusik under konserterna fast det inte är med i programmet.

Helig musik

Han är samtidigt medveten om att det turnéprogram han själv valt i egenskap av solist och dirigent kräver intensivt repetitionsarbete som han säger: Felix Mendelssohns "Symfoni för stråkar nr 10", Johann Sebastian Bachs "Konsert för violin och stråkar i E-dur", Pablo de Sarasates "Zapateado", Bela Bartóks "Divertimento för stråkar".

– Att få till passionen och tajmingen samtidigt är svårt. Mendelssohn skrev sin symfoni när han bara var 14-15 år, men musiken är fantastisk.

– Bachs konsert har jag valt för att det är min favoritmusik, den är ren, helig. Bartók ville nog tro att hans musik är folkligt underhållande, som folkmusik är. Det vill jag inte riktigt hålla med om, men den har inslag som folk i allmänhet kan relatera till.

Final i Älvsbyn

Den spanska violinvirtuosen Pablo de Sarasates stycke bygger på en traditionell dans från Andalusien. Gilles Apap säger att det kanske är annorlunda musik för orkestern, men inte en alltför för stor utmaning.

– Jag är glad över den långa turnén, det är roligt att få ta musiken dit den hör hemma – hos människorna.

Turnén med Norrbottens Kammarorkester till sju orter i Norrbotten samt till Skellefteå, börjar i Luleå på torsdag. På fredag är det turnéstopp i Arjeplogs kyrka, söndag Acusticum i Piteå och nästa fredag blir det final i Älvsbyns kyrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!