Carina Henriksson och hennes alias Glesbygdsdivan har ofta många bollar i luften. Samtidigt som SVT nu sänder en dokumentär i flera delar om henne som artist turnerar hon som producent med operan "Sylvia". På fredag drar hon däremot på sig operasångerskans klädnad när hon framträder på Euste Gård i Bertnäs.
– Det blir en blandning med folkmusik, visa och opera. Vi har en blandad repertoar med olika typer av musik. Vi slår inte fast någon spellista i sten utan skräddarsyr våra framträdanden lite i stunden samtidigt som vi känner av publiken. Det är kul att det får vara lite levande, berättar hon.
Euste Gård är namnet på den restaurang och bar som ligger invid den numera välkända höladan där Kopparnäs-Bertnäs Bygdeförenings årliga håjladokonserter huserar. Den idylliska omgivningen bland ängarna i kombination med höladans utformning tilltalar Carina Henriksson, som byggt sin karriär kring passionen för kultur i glesbygd.
– Vi tittade på lokalerna och det finns alla möjligheter att spela både uppe i höladan, i restaurangen och utomhus. Det är kul, jag gillar alternativa scener. Det blir lite uppe i höladan och så blir det några nummer i restauranger, säger hon och fortsätter:
– När publiken kommer ut till Euste Gård och vandrar över de här ängarna och de känner hur det luktar hö, det är en helhetsupplevelse. Det är roligt att det finns arrangörer som vågar satsa på oprövade koncept och som vågar jobba med olika grepp och i olika genrer för att skapa häftiga evenemang. I de här oprövade miljöerna kan oväntade möten hända, säger hon.
Euste Gård ägs av Arne Berggren, vars familj ägt gården i Bertnäs i 200 år. Restaurangen, som döpts efter gårdsnamnet, öppnade under hösten 2021 och har sedan dess utvecklat sitt koncept med inhyrda kockar, specialutformade menyer och lantlig estetik.
– Nu kör vi också café på helgerna där gästerna kan komma och fika, säger restaurangens ägare Arne Berggren.
Arne Berggren har under sommaren gjort omfattande ombyggnationer av höladan för att göra den än lämpligare för både evenemangs- och restauranggäster. Ett stort fönster har byggts i ladans kortvägg och vetter nu ut mot både ängar och det närliggande vattnet. Platån invid fönstret kan tjäna som både restaurangdel och scen. Tanken är att göra en större satsning på musik och kultur där man också kan kombinera restaurangverksamheten med olika typer av kulturevenemang. Fredagens konsert med Carina Henriksson är utformad som en after work dit gästerna kan komma utan att boka tid och där både dryck och mat kommer att finnas till försäljning.
– Vi kommer att köra lite aria i höladan som vi kombinerar med varm dryck. Sedan går vi ner i restaurangen där Carina fortsätter framträdandet. Där kör vi vanlig pub och serverar lammchiligryta till dem som är hungriga. Det är roligt att kombinera opera med after work, säger ägare Arne Berggren.
Arne Berggren berättar att konserten är ett kulturkoncept man vill jobba mer med framöver, vilket också varit ambitionen när han rustat i höladan under sommaren.
– Vi vill satsa mer på kulturevenemang och ombyggnationerna av ladan ger oss möjlighet att göra det i större utsträckning. Renoveringarna är nästan färdiga och nu under vintern blir det också fler musikevenemang inne i själva restaurangen, säger han.