Sissela Benn vågar vara allvarlig

Nu byter skådespelerskan Sissela Benn komedi mot tragedi.

** FILE ** Actress Marilyn Monroe is shown on the set of her last movie, "Something's Got To Give," in Los Angeles in this April 1962, file photo.  (AP Photo, file)

** FILE ** Actress Marilyn Monroe is shown on the set of her last movie, "Something's Got To Give," in Los Angeles in this April 1962, file photo. (AP Photo, file)

Foto:

Malmö2009-03-21 06:00
Med sin tolkning av Marilyn Monroe visar hon upp en allvarligare sida av sig själv.
- Jag har fått släppa underhållningstvånget, som faktiskt nästan varit maniskt hos mig. Nu får det lov att bara vara allvarligt.
På ytan kan nog inte Marilyn Monroe och Sissela Benns glasögonprydda fjortiskaraktär Filippa Bark vara mer olika varandra. Men idén till Ada Bergers nyskrivna pjäs "Marilynpassionen". som har premiär på Malmö stadsteater 28 mars, föddes faktiskt med hjälp av just Filippa Bark.
- Båda två har väldigt stora behov av att bli älskade. I föreställningen "Filippa Bark och döden" som Ada också regisserade, försökte Filippa ta livet av sig genom att dricka hårsprej. Men hon överlevde och det finns ett hopp i att hon inte gav upp. För Marilyn är det tvärtom. Hon blir älskad, men är så trasig att hon inte går att rädda.
Humorreflexerna borta
Rollen som Marilyn är olik allt annat Sissela Benn gjort tidigare och hon har jobbat hårt för att slipa bort humorreflexerna.
- Jag hade väldigt mycket humorspråk i mig när vi började repetera, ett sätt att betona repliker som vi har tvättat bort, säger hon.
- Och det är intressant att gå från mina karaktärer som är väldigt fula och fel, till att försöka spela på min sexualitet. Det har varit svårt, jag har verkligen fått öva på att kunna flirta utan att bli jättegenerad.
Hon säger att "Marilynpassionen" inte är en biografi över Marilyn Monroe utan en allmängiltig berättelse om en person med ett stort bekräftelsebehov.
- Det är väldigt överförbart på mig själv. På scenen kämpar jag på riktigt för att folk ska tycka om mig och inte vilja gå hem. Sen är det ju på så sjukt mycket större allvar för Marilyn.
Inte biografiskt
Sissela Benn har alltid haft otroligt höga krav på sig själv och hon säger att prestationsångesten kan skava i kroppen.
- Jag bröt ihop lite i söndags, men jag pratade med regissören och blev påmind om att jag är i en väldigt privilegierad situation, att jag faktiskt får chansen att spela den här huvudrollen. Jag måste komma ihåg att njuta av det också.
- Men jag tycker det är bra att drömma stort, vilja väldigt mycket och jobba hårt för att göra sig själv nöjd, säger hon.
Drömmen om att få spela en dramatisk roll på en stor teaterscen har hon haft länge. Innan den beskäftiga Filippa Bark dök upp från ingenstans och syntes i tv-program som Melodifestivalen och "Robins" kämpade Sissela Benn med småroller och ansökningar till scenskolan. Efter genombrottet har allting snurrat på i hög hastighet och hon tycker det känns bra att få koncentrera sig på en enda roll.
- Det är stor skillnad från att komma från tv där man gör en sak en enda gång som man dessutom skrivit ihop på bara en dag.
Men Sissela Benn vänder inte ryggen åt komiken. Till hösten syns hon i "en rolig tv-grej", som än så länge är hemlig.
- Och jag gjorde Filippa nyligen på en firmafest i Markaryd och skämtade om värmepumpar. Så karaktärerna finns där i garderoben att plocka fram om någon ber snällt.
Sissela Benn slog igenom som fjortistjejen Filippa Bark i SVT:s pratshow "Robins".
Sissela Benn slog igenom som fjortistjejen Filippa Bark i SVT:s pratshow "Robins".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!