Henrik Håkansson har låtit gräva upp åtta tallar med rötterna, sågat itu dem från toppen till roten, och sedan rest de kluvna träden igen i Lunds konsthall.
Verket kallas "A forest divided", vilket också är namnet på hela utställning som omfattar en rad olika verk från 2007 och framåt.
Förbrukningsvara?
Jordklumpar och mossa har följt med träden in i de vita rummen. Vid foten till en av stammarna klamrar en trött, lite vissen grästuva sig fast.
- Jag undrar vad som kommer att hända med dem efter utställningen. Är de då fortfarande konst, eller blir de en förbrukningsvara, frågar sig Henrik Håkansson.
Han funderar en stund över de alldeles särskilda åtgärder som krävs för att bevara ett så levande material som åtta tallar.
Mellan träden hänger mobiler av uppstoppade starar, utsträckta i flyktläge.
Och längs väggarna hänger tavlor som pepprats med fågelskit.
En serie målningar består av spår efter sniglar som krupit fram över duken. Längs flera väggar hänger tavlor fulla av döda myggor och blomfåglar.
Vad menar vi?
Utställningen följer den linje som Henrik Håkansson slog in på då han började som konstnär för snart 20 år sedan. Genom att låta konsten bli en plats för naturen - eller vår omgivning, som Henrik Håkansson hellre kallar det - utforskar han människans förhållande till allt levande omkring sig.
- När vi snackar om natur, vad menar vi då? Menar vi träden, eller det som vi befinner oss i varje dag? Är staden också naturen? Även här finns annat liv än oss själva, säger han.
Större utomlands
Henrik Håkansson aktar sig för att föra in politiska budskap i sin konst. Men det finns i hans sätt att resonera ett ekologiskt patos som han burit med sig från barnsben då han också var medlem i Fältbiologerna.
Han är noga med att betona att tallarna i konsthallen är träd som ändå skulle ha avverkats, inte för att framställa virke i första hand, utanför att återställa ett ursprungligt öppet landskap i ett skogsparti.
Och stararna är hämtade från en flygplats i Italien, där de skjutits för att inte förorsaka olyckor.
- Vår biologiska omgivning fragmenteras totalt just nu. Befolkningen på jorden ökar, och om det fortsätter kommer all miljö bli konstruerad i form av naturreservat för att bevaras.
Henrik Håkansson har ställt ut sin konst i flera stora internationella sammanhang. Hans rykte som konstnär är större i länder som Storbritannien och Tyskland än vad det är i Sverige.
Men källan till hans konstnärskap går att spåra till trädgården i barndomshemmet utanför Helsingborg där han som sexåring fångade en nattfjäril av arten ligustersvärmare. Händelsen blev sporren till Henrik Håkanssons ett natur- och miljöintresse.
I dag är han övertygad om att konsten kan bidra till att påverka människors medvetenhet kring viktiga miljöfrågor.
- Jag har provat massor med metoder. Men jag tror att konsten kan nå längre på längre sikt. Men den kan också förvandlas till något cyniskt annat. Konsten är idag något lika kommersiellt som att sälja bilar.