Tuff Snövit blir musikal med urpremiär i Luleå

Norrbottensteaterns Snövit är ingen mesig tjej i högklackat som räddas av prinsen. I stället är hon en hjältinna som tar saken i egna händer. "Musikalen Snövit" bjuder dessutom på 32 nyskrivna låtar av popkungen Tomas Orup Eriksson.

Jenny Antoni, förstaårselev på Teaterhögskolan i Luleå, gör huvudrollen som Snövit. I den nyskrivna musikalversionen av den klassiska sagan har Snövit ett mer feministiskt perspektiv.

Jenny Antoni, förstaårselev på Teaterhögskolan i Luleå, gör huvudrollen som Snövit. I den nyskrivna musikalversionen av den klassiska sagan har Snövit ett mer feministiskt perspektiv.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-11-09 06:00
När Walt Disney gjorde tecknad film av den gamla folksagan "Snövit och de sju dvärgarna" var den minst sagt en smula polerad. I alla fall om man jämför med bröderna Grimms originalversion där handlingen är brutalare och svartare.
I Håkan Bjerkings och Tomas Orup Erikssons version har Snövit tagit ytterligare ett kliv - och fått ännu mer skinn på näsan.
Handlingen är i stora drag densamma. Snövit blir utsänd i skogen av sin styvmor för att mördas av en jägare, då den unga flickan växt upp och blivit vackrast i landet. Men Snövit lyckas fly och kommer till slut till en stuga där hon bosätter sig med de sju dvärgarna. Bekymren är dock inte över för det, utan Snövit utsätts gång på gång för lömska mordplaner signerade styvmodern, som vid det laget har fått reda på att flickan fortfarande är i livet.
Tuffare huvudperson
Men där tar Bjerkings och Erikssons version en annan vändning.
- En dag inser ju Snövit att hon inte kommer att bli av med den där kärringen och tar saken i egna händer. Hon dödar ondskan, helt enkelt, och det är väl det som skiljer berättelsen mest åt från Disneys version, där Snövit räddas av prinsen och gifter sig.
- Där har hon ju inte lärt sig ett dugg. I den här versionen växer hon upp till en ung kvinna som inser att vill man överleva i den här världen får man göra saker själv, säger Bjerking som stått för regin.
- En annan sak är också hur hon i slottet har lärt sig fina manér och allt möjligt - fina flickor svettas inte. Men när hon kommer till dvärgarnas stuga kan hon också lära sig att livet egentligen handlar om att sjunga, dansa och ha kul.
Idén till familjeföreställningen om Snövit fick Håkan Bjerking och Tomas Orup Eriksson en blöt natt efter Sveriges seger över Bulgarien i fotbolls-VM 1994.
- Jag har en dotter som då var i 13-årsåldern och mitt i värsta hormonkaoset - hon kunde byta stil fyra, fem gånger på en månad. Då började jag fundera kring det här med hur Snövit växte upp i sagan, säger Bjerking.
Tillsammans har de skrivit musik och texter - musikalen Snövit innehåller hela 32 nyskrivna låtar.
- Det första Tomas spelade för mig var en tango han hade skrivit och det var verkligen inte vad jag hade väntat mig. Han tar ut svängarna ordentligt här - det blir allt från a capella-sång till pop, hiphop och en powerballad för säkerhets skull. Och så tango förstås.
Musikalen Snövit har alltså legat och väntat sedan mitten av 90-talet på att bli spelad. Och äntligen blir det världspremiär, den 29 januari 2011 i Luleå. Sedan ska pjäsen ut på turné i Norrbotten.
- Tomas trodde inte sina öron när jag ringde och berättade att Norrbottensteatern ville sätta upp den efter alla dessa år, säger Bjerking och skrattar.
Ungdomssatsning
Pjäsen kräver en stor scen och en stor ensemble, något som teaterchefen Karin Enberg varit villig att satsa på.
- Att spela barnteater på stora scenen ger förstås inga stora pengar. Men vi tycker att det här ska bli jätteroligt och vi ser det som en del i vår ambition att satsa ordentligt på barn och ungdom.
En av anledningarna till att projektet gått genomföra är samarbetet med Teaterhögskolan i Luleå. Åtta elever från första året på utbildningen kommer att spela i musikalen som en del av sin praktik.
Dessutom medverkar fyra frilansande musiker och två skådespelare från Norrbottensteatern - Karin Paulin Ek och Filip Tallhamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!