Teatrar snuvas på återbetald moms

SKATT. Norrbottensteatern, Västerbottensteatern och Norrlandsoperan, hör till den hälft av landets kulturorganisationer som får sänkta bidrag för att "neutralisera effekten" av den moms staten tvingats betala tillbaka till dem. Därmed befäster regeringen den orättvisa som råder mellan nationalscenerna och regionteatrarna, menar riksdagsledamoten Leif Pettersson, s, och får medhåll av teaterledningarna.

Luleå2007-01-12 00:00
De skatteregler som infördes 1996, gjorde att landets sceniska institutioner behandlades olika beroende på hur huvudmannaskapet ser ut.

De kommun- och landstingsägdas avdragsrätt begränsades, medan de som förvaltas direkt under staten, kommunförbundet eller enskilda kommuner hade full avdragsrätt. Dramaten, Kungliga Operan och några till gynnades, vilket av de övriga upplevdes som orättvist.

- Det ledde till att vi var tvungna att sänka våra gager på grund av att arrangörerna inte kunde dra av moms för föreställningarna.

- De skulle aldrig ha haft råd att köpa in något om vi inte hade sänkt priserna och det har vi aldrig fått någon kompensation för, säger Ylva Öhlund, ekonomichef vid Västerbottensteatern.

Pengar tillbaka

Därför är hon och många med henne glada över att Göteborgs- operans ledning drev målet till EU-domstolen, som för två år sedan kom fram till att de begränsningsregler som tillämpades i Sverige är felaktiga.

I somras kom Regeringsrättens dom: den felaktigt inbetalda momsen ska betalas tillbaka. Norrbottensteatern har fått tillbaka 3,5 miljoner kronor och Västerbottensteatern 3,6.

"Konfiskering"

Jublet har kommit av sig, för nu har den borgerliga regeringen beslutat att de som får pengar tillbaka, kommer att få sänkta bidrag på motsvarande nivå. Regeringen motiverar beslutet med att momsåterbetalningen inte ska vara något ekonomiskt tillskott för teatrarna.

Regeringen har gett Kulturrådet i uppdrag att neutralisera effekten av EU-domstolens beslut och Regeringsrättens dom.

- Det regeringen gör är att likna vid gamla fogdemetoder. När regeringsrätten likställer alla kulturinstitutioner ur momshänseende, så lägger regeringen direktiv om att pengarna ska tas tillbaka genom minskade anslag.

Det säger socialdemokraten Leif Pettersson som är suppleant i riksdagens kulturutskott.

- De som sedan tidigare hade rätt att dra av momsen berörs inte, han betonar att beslutet kommer dessutom när budgeten för 2007 redan är fastställd och Regeringsrättens beslut sedan länge känt.

Leif Pettersson tycker att beslutet är så anmärkningsvärt, att han i går hade ett möte med Norrbottensteaterns chef Erik Kiviniemi och styrelseordförande Lennart Thörnlund.

- Jag ville höra hur det här slår mot teatern. Problemet är inte nytt, men regeringens sätt att hantera det är synnerligen anmärkningsvärt.

- Istället för att värna scenkonsten och en likvärdig utveckling över hela landet, konfiskeras pengar som Regeringsrätten sagt tillhör institutionerna.

Förvirrande

Leif Pettersson är upprörd över att de stora statliga institutionerna, som företrädesvis har sitt säte i Stockholm, fortsätter att gynnas. Han avser att väcka en riksdagsdebatt i frågan.

- Regeringen befäster den orättvisa som råder mellan regionteatrarna och de rika nationalscenerna. Det är direkt orättfärdigt att inte momsreglerna ska gälla lika för alla, för det här slår särskilt hårt mot mindre institutioner som Norrbottensteatern.

Ett annat exempel gäller till synes jämbördiga teatrar: Kommunalt ägda Uppsala stadsteater har alltid haft rätt att göra avdrag för momsen och får inga minskade bidrag. Stockholms stadsteater som drivs i bolagsform får däremot sänkta bidrag.

Bra ekonomi

Erik Kiviniemi håller med om att skattesystemet varit orättvist och att orättvisan fortsätter ifall den fulla avdragsrätten regleras med minskade statsanslag. För Norrbottensteatern handlar det om 800 000 kronor per år.

- De retroaktiva skattepengarna är redan utbetalda och dem får branschen behålla. Men Leif Pettersson har rätt i att det är upprörande att bidragen minskas i motsvarande grad.

Särskilt orolig är han ändå inte:

- Vi har klarat många sorters regeringar och regeringsbeslut och kommer att klara det här också.

Erik Kiviniemi basar över en teater med lysande ekonomi:

- I modern tid har ekonomin aldrig varit bättre!

Orättvisan åter

Ylva Öhlund är mest upprörd över att regeringens beslut kommer nu, trots att alla fakta i frågan varit kända sedan länge. För Västerbottensteatern rör det sig om 400 000 kronor i minskade bidrag, i ett läge när alla trodde att rättvisa äntligen skipats.

- Vi har bra ekonomi, den har varit stabil de senaste tio åren, så vi faller inte med det här. Men vi har redan lagt vår budget och tecknat kontrakt för 2007, så vi har svårt att anpassa våra utgifter till de minskade inkomsterna det här året.

- Aldrig kunde vi tro att den orättvisa som undanröjts skulle komma tillbaka på det här sättet!

Närmare besked om den framtida momseffekten väntas regeringen ge i slutet av denna månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!