Norrbottensteaterns scen för unga är ett treårigt projekt som nu är inne på sitt andra år. Den aktuella pjäsen är en fristående fortsättning på fjolårets succé ”Man vänjer ju sig vid det vackra”.
– Vi jobbar inkluderande med den unga publiken för att lära känna den och på så sätt kunna lyfta ungdomarnas berättelser. Regissören Johanna Larsson och scenografen Linda Wallgren har också varit öppna för nya sätt att jobba, säger verksamhetsledaren Daniel Isakson.
Riksteatern hörde av sig om ett samarbete. Så kom det sig att ungdomar i Botkyrka kommun involverades och att pjäsen hade urpremiär där. Sedan har ensemblen varit Riksteaterturné till Västerbotten, Västernorrland, samt Boden och Kalix.
Nu landar den hemma i Luleå för en turné i Norrbottensteaterns regi. Den går till de sex kommuner som är med och finansierar projektet Ung Scen Norr, bland andra Älvsbyn och Arvidsjaur. Där är det turnéstopp i maj, samma månad som ensemblen medverkar vid Sveriges barn- och ungdomsbiennal. Nu på torsdag och fredag blir det offentliga föreställningar i Luleå och målgruppen är 13-16-åringar, men även vuxna. På tisdagskvällen var politiker, socialtjänstemän och lärare särskilt inbjudna.
– Vi har mer resurser den här gången, så vi har fyra skådespelare och två tekniker, säger Daniel Isakson.
Nora Bredefeldt och Tobias Sondén från Ung Scen Norr spelade även i förra pjäsen. Maria Grudemo el Hayek och Josef Törner är frilansare och engagerade via Riksteatern. Josef Törner ska fortsätta samarbeta med Norrbottensteatern i ”En fröjdefull jul” och Nora Bredefeldt i ”Adjö herr Muffins”.
De och övriga involverade har träffat totalt 400 ungdomar och intervjuat 107 av dem. Det är dessa berättelser som pjäsen bygger på och publiken tycks gilla resultatet.
– Vi har fått roliga kommentarer efter föreställningarna, som att ”det här är det bästa vi sett” eller att de skrattar igenkännande åt något under föreställningen. Många ser också direkt vilka tv-spel vi lånat rörelser ifrån, säger Nora Bredefeldt.
Ung Scen Norr arbetar, som PT tidigare berättat, med olika aktiviteter för ungdomar, ofta kopplade till föreställningar.
– Bland annat vill vi utbilda teaterledare, för sådana är det ont om i Norrbotten. Och så vill vi visa arbetslösa vilka yrkesmöjligheter som finns inom teatern, säger Daniel Isakson.
Siktet är inställt på att Ung Scen Norr ska bli en stadigvarande verksamhet efter projekttiden.
– Då hoppas vi att fler kommuner än de sex pilotkommunerna Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn och Luleå vill vara med i samarbetet.